Благоевград не получи безплатни ваксини против грип

Няма безплатни ваксини за възрастни въпреки обещанията, че всеки пенсионер над 65 г. ще може да поиска от личния си лекар да му бъде поставена. В кабинетите на джипитата се стига до разправии и скандали, а напрежението между лекари и пациенти става взривоопасно, сигнализираха в „Струма“ благоевградски пенсионери.

„Поръчани и доставени са 100 000 ваксини за цялата страна по предварителни заявки, събирани от личните лекари. След широката реклама се оказва, че интересът към противогрипните ваксини е сериозен, но такива няма достатъчно“, обясни проблема шефът на Регионалната здравна инспекция в Благоевград д-р Калоян Калоянов. „Оказа се, че няма и на свободна продажба в аптеките, аз самият търсих за себе си и не успях да намеря. Преди години при нас, в инпекцията, получавахме такива безплатни ваксини, но никой не искаше да си поставя и се бракуваха. Проблемът при противогрипните ваксини е, че срокът им на годност е само 6 месеца, а са скъпи, едната е между 25 и 29 лв. Като не се използват съответната година, се изхвърлят“, обясни д-р Калоянов.

Напрегнатата ситуация заради липсата на безплатни ваксини в кабинетите на колегите си джипита потвърди и завеждащата детско отделение в благоевградската болница д-р Марянова, пише струма бг. „Има джипита, които не са получили и една ваксина, на други са дадени по десетина, а рекламата беше широка. Явно на министерско ниво са подценили желанието на хората и са доставени твърде малко ваксини”, каза лекарката и допълни, че се разбрало, че приоритетно щели да ваксинират само пенсионери с тежки хронични заболявания. „От колегията се интересувахме дали ще има втори транш за доставка на безплатните ваксини, но отговорът засега е отрицателни“, обясни д-р Марянова.

Шефът на РЗИ д-р Калоянов пък посочи, че заради подчертания интерес за догодина поръчката най-вероятно ще се увеличи двойно.

На въпрос за сезонните вируси завеждащата детско отделение д-р Марянова отбеляза, че в момента още вървят летните стомашно-чревни разстройства сред най-малките и нормалните за сезона респираторни вируси. Отделението е наполовина празно, от 29 легла има настанени само 15-ина деца, няколко от тях с пневмонии.

Свързани новини

/Видео/ Кола помете жена на пешеходна пътека при пазара в Благоевград!

Пепи

/Видео/  Вода изтича като от гейзер на Покровнишко шосе след авария на ВиК

Пепи

Задигнаха 1 200 лв. от фирма „Бодрост“ на бизнесмена Евгени Крънджилски

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.