Водачи се втрещиха: Камерата на КАТ край „Монца“ на Е-79, покрита с бял чувал! !

Стационарната камера за наблюдение край комплекс „Монца“ на главен път Е-79 е покрита с бял чувал. Гледката впечатли шофьорите и провокира оживени коментари в социалната мрежа, които гадаеха каква е причината за преобразяването на „всевиждащото око” на КАТ. По този повод потърсихме информация от говорителя на ОД на МВР – Благоевград Йорданка Шаркова, която обясни, че камерата не функционира и в никакъв случай не става въпрос за злонамерен акт.

Според източници на „Струма“, макар да се води стационарна видеорадарна система за наблюдение, в нея има модул, който се премества на други места. Това се случва периодично по преценка на КАТ поради недостиг на контролни камери. За целта се викат експерти от Националния институт по метрология и стандартизация, които задължително проверяват настройките на устройството и правят тестове дали замерванията на скоростта са коректни. Таксата за това струва 30 лв. Няма как полицейски служител просто да вземе камерата и да я монтира на друго място, например в района на Кресна. Всъщност преместването на устройството се пази в тайна заради елемента на изненадата, за да не се предупреждават потенциалните шофьори нарушители.

Поставянето на белия чувал върху „кухата“ камера край „Монца“ обаче изненада дори и действащи полицаи, които предположиха, че или има счупване, или пък че чувалът е сложен, за да я предпази от дъжда. Стационарната видеорадарна система за наблюдение е сертифицирана и е на повече от 10 години, като тогава е струвала 50 000 евро.

Иначе през годините камерата край „Монца“, която се захранва с ток от едноименния комплекс, е уловила хиляди джигити. Сред засечените с превишена скорост са кметове, адвокати, прокурори, бизнесмени, полицаи. Дори и бившият шеф на КАТ – Благоевград Ванчо Спасов бе глобен със 100 лв. заради нарушение на Закона за движение по пътищата. Той е засечен от видеокамерата в района на комплекс „Монца“ да кара лекия си автомобил „Мерцедес“, сив металик, с превишена скорост. При разпечатване на клипа пътните полицаи установили, че автомобилът се е движил с 90 км/ч при ограничение на скоростта от 60 км/ч. При проверката лъснало, че нарушителят е бившият им шеф. Това ни най-малко не разколебало тогавашния началник на КАТ – Благоевград Димо Чобанов да го глоби със 100 лв., както се полага за превишена скорост с 30 км над разрешената.

Ванчо Спасов обаче бе възразил срещу фиша и даже се свързал с директора на полицията, за да му разясни лично, че знакът за ограничение на скоростта B26 важи до първото кръстовище до комплекс „Монца“, а стационарната видеорадарна система за наблюдение е извън зоната. Според бившия шеф на КАТ това прави всички снимки и наказания неправомерни. С тези аргументи той обжалва в съда електронния фиш и се яви без адвокат, тъй като познава достатъчно добре Закона за движение по пътищата. След неговото възражение в района на комплекс „Монца“ бе поставен още един забранителен знак. В крайна сметка глобата бе отменена от съда.

Заради процесуално нарушение отпадна и глобата на инспекторката в „Охранителна полиция“ на ОД на МВР – Благоевград Красимира Жухова, която също не бе пожалена от камерата за видеонаблюдение и контрол на КАТ край комплекс „Монца”. Преди 6 години тя също е засечена, че кара автомобил „Фолксваген Голф” с 94 км в час при ограничение от 60 км в час. Нарушението било запаметено от радара SITRAFFIK ERS 400, след което видеоклипът е свален. Полицаите направили разпечатка на автомобила, който се оказал на тяхната колежка инспектор Жухова. Заради това, че е шофирала с 33 км повече, на русокосата полицайка бе издаден електронен фиш с глоба от 150 лв., която бе намалена с 30%, след като тя съвестно я бе платила в 14-дневен срок, но накрая съдът я отмени.

Иначе МВР периодично подновява техниката на КАТ и обявява обществени поръчки за закупуване на нови камери за видеонаблюдение. Последно през март миналата година бяха въведени 28 триноги камери, които бяха заснели над 100 000 нарушения на скоростта само за 9 месеца. Някои от новите камери, наричани още „барбекюта“, бяха показали веднага дефекти, като сред тях беше и тази, дадена на пътните полицаи от ОД на МВР – Благоевград. След докладни на пътните полицаи техническите устройства бяха отремонтирани и вкарани в действие.

Общо в страната „Пътна полиция” разполага със 148 мобилни камери, 23 стационарни, 28 преносими камери на триноги, една система за средна скорост на АМ „Люлин“ и още една, която в момента се изгражда на територията на област Пловдив, като всички са сертифицирани от Българския институт по метрология. Данните съобщи преди 9 месеца комисар Росен Рапчев, началник на отдел „Пътна полиция“ към ГД „Национална полиция” на брифинг за журналисти на АМ „Струма“ в района на пътен възел „Зелен дол“, на който демонстрира работата на триногата камера. Тогава шефът на КАТ се похвали, че 148-те мобилни камери са заснели 190 000 са нарушения на скоростта от началото на 2018 г., които били със 135 000 нарушения повече в сравнение с предходната. Доволен от функционирането им, той обяви, че се очаква да приключи обществената поръчка за още 56 камери на триноги.

За момента обаче пътните полицаи разполагат с една тринога камера, която се мести в различни участъци. Шофьорите, които обичайно солидарно си предупреждават един друг с мигачи за патрули на КАТ, през последните дни имаха повод да се посмеят със снимка на дегизирано „барбекю“ с чучело на полицай, която се появи в социалната мрежа. Новината, че камерата е в района на Кресненското дефиле, се оказа фалшива.

Източник: struma.bg

Свързани новини

Черна статистика! Осем погребения само за ден в град в Югозапада

Blagoevgrad

Екшън! Трактор разора селски стадион заради…

az

Мъж от Пиринско застава пред Темида за притежание на 6 кг. марихуана!

Blagoevgrad

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.