Двоен празник в Симитли! Кметът Апостол Апостолов седна на обща трапеза с всички празнуващи

Вчера бе празник в Симитли! Двоен! Денят на Рождество на Пресвета Богородица и денят – празник на града.
Вчера, рано сутринта, стотици миряни посетиха храма, където бе отслужена Божествената Света литургия, за да запалят свещица за здраве. Малки и големи бяха миросани от отец Методи и отец Спас. Казани с курбан осветиха и раздадоха на общите трапези и за домовете на всеки дошъл на празника.
Стотици хора, почитащи Божията майка, изпълниха двора на храма. Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов беше един от тях и седна на обща трапеза с всички празнуващи. Народният представител – Стефан Апостолов, председателят на Общински съвет Симитли – Владимир Христов, общински съветници и кметове на населените места в общината запалиха свещ в храма и седнаха на общата трапеза. Много хора, минавайки случайно през града, дойдоха да запалят свещ за здраве.
8-ми септември, Малка Богородица, денят, в който православната църква отбелязва Рождество на Пресвета Богородица, град Симитли празнува. Денят е храмов празник на църквата в града. 8-ми септември е голям празник в Симитли, традиция с десетилетна история.
Православната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилките и децата. Св. Богородица се родила в семейството на Йоаким и Анна, които дълго време страдали поради бездетството си. Бог чул горещите им молитви и на 8 септември пречистата Дева се родила на света. След навършване на 3-годишна възраст малката Мария, бъдеща пресвята майка на Божия Син, била заведена в Йерусалимския храм. Тя била обещана в служба на Бога още преди самото си зачатие. На Малка Богородица всяка невеста, която още няма дете, отива в манастир или черква, носещи името на Пресветата Дева, и там прави курбан.

Свързани новини

Очаквано! Скандал в ГЕРБ Благоевград с номинациите за общински съветници и кметове…
Никой не иска старите муцуни с по няколко мандата и променена походка

Рени

Шофьор на „БМВ“ се вряза в офис в Банско

az

Подвизите на жителите на село Градево възпяти в историческа книга!

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.