Заради диви прасета от Македония забраняват лова в раойна на…

Две прасета отстреляни в Невестинския край, вкараха Кюстендилска област в обръча на африканската чума. Положителни проби са дали животни, паднали на мушката в селата Четирци и Страдалово. Сред мерките, които трябва да се въведат, е забрана на лова в района, където са отстреляни дивите прасета. Районът на селата Страдалово и Четирци е граничен с Македония. Авджии не изключват заразата да е дошла от там, тъй като дивите прасета преминават през двете територии.

От началото на сезона дружинките в Кюстендилско са отстреляли 360 диви прасета. Задължително умъртвяване на домашните прасета в радиус от 12 км от огнищата, където са открити труповете на умрелите прасета, разпореди Областната епизоотична комисия в Кюстендил. Областният управител Виктор Янев, който е председател на комисията, потвърди за двата случая на африканска чума по дивите свине в областта – в селата Страдалово и Четирци, които са на територията на община Невестино.
„Със заповед на директора на БАБХ са определени 3 зони – А, В и С, в които се въвеждат специални мерки. По отношение на лова – да успокоя ловците – няма да има лов само в зона А, която покрива радиус от 1 км. В останалите зони ще може да има лов, придружен с мерки за биосигурност, както и задължението да се търсят трупове на останали диви свине.
Сега е времето, в което стопаните могат да заколят домашните свине, за да не се наложи принудително да се евтаназират. Задължително е умъртвяването на домашни прасета в радиус 12 км от огнището“, коментира Виктор Янев.

Още през лятото пък във връзка с ограничаване на болестта африканска чума по свинете на територията на страната община Кюстендил организира преброяване на домашните свине. Кметовете и кметските наместници по места на територията на общината ще направят преброяване на отглежданите домашни свине и предоставиха списъците на официален главен ветеринарен инспектор.
Африканската чума по свинете е заболяване, което е силно заразна болест, която засяга диви и домашни свине. Вирусът е силно устойчив, няма разработена ваксина срещу него, както и ефективно лечение. Хората не могат да заболеят от африканска чума по свинете, но заболяването може да доведе до тежки икономически загуби за свиневъдството, уверяват от Областната дирекция по безопасност на храните.

Източник: struma.bg

Свързани новини

Страшен инцидент! Мълния удари турист в Пирин, транспортираха го в „Пирогов“!

Пепи

Планови прекъсвания на електрозахранването в област Благоевград за периода 15 – 19 април 2019 г

az

Инцидент в Сандански! „Опел Зафира“ блъсна на заден ход пешеходка

Веси

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.