За добри резултати: Езиковата гимназия в Благоевград в националната класация за най-добри училища!

Езикова гимназия „Акад. Л. Стоянов“ – Благоевград успя да влезе в топ 25 на най-добрите училища в страната според резултатите от задължителната матура по български език и литература в 12-и клас, майска сесия 2019 г. Статистиката е  публикувана в образователен сайт и съдържа данни за близо 1000 училища, като са показани резултатите от ДЗИ по общо 6 предмета /БЕЛ, математика, история, философия, география, химия /, посочени са средният успех и броят на явилите се.

Изкараният от 162-мата зрелостници на ЕГ среден успех от „Мн. Добър” /5.23/ от матурата по БЕЛ е най-високият за областта и отрежда на училището 22-ра позиция в националната класация. Миналата година подобна статистика не бе публично оповестена, но Езиковата гимназия в Благоевград трайно е сред показващите най-добри резулати. Така през 2015 г. учебното заведение бе на 54-о място, след което достигна съответно до 47-ма и 32-ра позиция. Сега е в топ 25 и изпреварва училища като Националната гимназия за древни езици и култура „Константин Кирил Философ“, НПМГ /националната природо-математическа гимназия/ „Академик Любомир Чакалов“, 31 средно училище за чужди езици и мениджмънт „Иван Вазов.

Със „Среден успех” от /5.64/ при 186 явили се на матурата класацията оглавява 91-а немска езикова гимназия ,,Професор Константин Гълъбов“, следвана от 73-та СУ с преподаване на чужди езици „Владислав Граматик“ с резултат от 5.60 и 164-та гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“ с 5.54.

Нагоре в класацията се е предвижила и Природо-математическа гимназия „Акад. С. П Корольов” – Благоевград, която в минали години бе на 123-то място, след това на 65-то и понастоящем е на 43-та позиция със среден успех от 5.07 от ДЗИ по БЕЛ, който е и вторият най-добър резултат в областта.

Както е известно, успеваемостта от матурите по повечето предмети в национален план е по-ниска, в сравнение с учебната 2017/2018 г. На фона на това обаче има училища в Пиринско, които традиционно присъстват в топ 100. Освен за ЕГ и ПМГ, това се отнася и за СУ „Братя Каназиреви” – Разлог, със среден успех от 4.96 училището се изкачва от 71-во място през 2017, до 58-мо сега и е трето в областта. Традиционно много добре се представят и зрелостниците на гоцеделчевската Природо-математическа гимназия „Яне Сандански“. Тазгодишният випуск /145 ученици, явили се на матурата по БЕЛ /е със среден резултат от 4.77. Така ПМГ „Гоце Делчев” също влиза в топ 100 и се нарежда на 98-ма позиция, като се изкачва с 25 места нагоре, в сравнение с 2017 г., когато зае 123-то място в националната класация.

Статистика може да се извади и по останалите публикувани  резултати, но за разлика от БЕЛ, втората матура е по предмет по избор на ученика. Така например ДЗИ по география е предпочетен от 6 от 59-имата зрелостници на СУ „Братя Каназиреви” – Разлог. Те са постигнали резултат от 5.10, който  е най-добър за областта и 16-и за страната. Класацията от матурата по химия в Пиринско пък оглавява  дванадесетокласник на Езиковата гимназия, постигнал успех от 5.92, отреждащ на училището 11-о място в националната класация.

Източник: struma.bg

Свързани новини

Иззеха марихуана от 28-годишен

Blagoevgrad

Лъсна нова схема на кмета Кирил Котев: Ето как със сделка с ДНСК пуска минералната вода до хотела си!

Пепи

Катастрофа в Благоевград! Две коли се удариха пред Бюрото по труда

Blagoevgrad

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.