Кандидат-студенти се потиха над тестови задачи на първата предварителна изпитна сесия в ЮЗУ

Над 200 кандидат-студенти се явиха на първите предварителни писмени изпити за прием в Югозападен университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. Още от рано сутринта в събота желаещите да учат висше образование започнаха да се събират пред Първи учебен корпус. Сред проверилите знанията си по биология бе абитуриентката в музикалната паралелка на Националната хуманитарна гимназия в Благоевград Даяна Пеева, която искаше да учи за медицинска сестра. Зрелостниците от Профилирана гимназия „П.К. Яворов“ в Петрич Димитрина Анастасова и Стела Стоянова пък разказаха, че са дошли в ЮЗУза изпита по български език и литература и се подготвяли за него, както й за матурата, от началото на учебната година.

„Сутринта ще се явим на изпита по БЕЛ, а следобед по история. Още не сме се ориентирали към конкретна специалност, но искаме да останем и да се реализираме в България“, споделиха пък абитуриентите от Професионална гимназия „Акад. С.П. Корольов“ в Дупница Инес Иванова и Божидар Граховски.

В 8.30 часа кандидат-студентите заеха местата си в залите и половин час по-късно след направения инструктаж и размножаване на тестовете започнаха изпитите.

„Като за първа предварителна изпитна сесия броят на кандитите е обичаен”, каза заместник-ректорът по учебната дейност на ЮЗУ проф. д-р Антони Стоилов. Той коментира, че традиционно най-предпочитан е изпитът по български език и литература, следван от история, география, биология, английски език.

„Увеличава се интересът към математиката, което е радващо. Това е една трудна дисциплина, но дава възможност за реализация не само като учител по математика, но и по химия, физика, каквито се търсят и в момента, а нуждата от тях ще става все по-голяма“, подчерта проф. Стоилов

Паралелно с писмените изпити /тестова форма/ се проведе и практическият изпит по вид спорт – футбол. Първият явил се бе футболистът Мартин Калеов от Кюстендил, който е завършил спортното училище в родния си град. Играл е в „Етрополе”, „Лудогорец”, ЦСКА и в момента е халф на тима „сектор Г“ на фенклуба на ЦСКА в Кюстендил.

„Имам диплома за помощник-треньор от Националната спортна академия. Осъзнах, че това не е достатъчно за бъдещата ми реализация, затова искам да уча за треньор по футбол. Кандидатствам само в Югозападния университет, надявам се да ме приемат“, сподели Мартин.

Втората предварителна изпитна сесия е на 20 и 21 април, а редовната е на 7, 8 и 9 юни. Наред с това всеки работен петък до 17 юни и всеки работен ден от 17.06 до 5.07 в университета в Благоевград се провеждат и електронни кандидатстудентски изпити.Сн.архив

Източник: struma.bg

Свързани новини

Катастрофа в Благоевград! Две коли се удариха пред Бюрото по труда

Blagoevgrad

Виждали ли сте бай Кольо от кв.“ Струмско“ ? 73-годишният мъж е в неизвестност от 1-ви юни

az

Откриха труп на овчар край река Места!

Blagoevgrad

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.