Кмет от Пиринско се поздрави с победа, запазва втория си заместник

Кметът на Кресна Николай Георгиев запазва втория си заместник. На последната сесия градоначалникът успя да прокара предложението си за щат за още един заместник-кмет, което бе прието. „За” промяната гласуваха 7 съветници, а „против” – 6. Любопитното е, че общинският съветник от АБВ Георги Костов този път гласува „за“, а именно с неговия глас на ноемврийската сесия миналата година се стигна до съкращаване на второто зам. кметско място, пише струмабг.Така предишното статукво е възстановено и пред местния управник отпада дилемата с кого от двамата си заместници – Петър Петров или Валентин Стоичков, да се раздели.
Както „Струма“ писа, неочакваният кадрово казус възникна преди 7 месеца след пропукване в мнозинството в Общинския съвет. Тогава общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев прави предложение за промяна в общинската структура, изразяваща се в съкращаване на единия щат за зам. кмет. Предложението е прието след таен вот, при който от 11 присъстващи общински съветници 7 гласуват „за“ и 4 „против“. Решението минава и през контрола на областния управител Бисер Михайлов, който го счита за законосъобразно. Кметът предприе няколко хода, за да спаси втория си заместник и поправи репутационните щети в навечерието на изборите. Още на декемврийската сесия той направи предложение за преразглеждане на решението с мотива, че общинските съветници не могат да променят общинската структура без негово предложение. Съгласно чл. 21, т. 2 от Закона за местното самоуправление и местна администрация Общинският съвет одобрява общата численост и структурата на Общинската администрация в общината, района и кметството по предложение на кмета на общината.
За ревизия на решението се обявиха съветниците Петър Петров и Владимир Харизанов от групата „Обединение за Кресна“, подчертавайки, че кадровата политика е отговорност на кмета. Общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев заяви, че решението е влязло в сила, сроковете за обжалване са изтекли и подлежи на изпълнение, поради което може да бъде прието само за сведение. Неговото предложение мина със 7 гласа „за“ от общо 13, с решаващия глас на съветника Георги Костов. Така на практика кметът бе бламиран, което направи безпредметно подлагането на гласуване на неговото предложение за преразглеждане.
Следващият ход на кмета бе да атакува решението на общинските съветници, с което му наложиха да съкрати единия от двамата си заместници в Административен съд. Делото бе прекратено от съдия Димитър Узунов с мотива, че „определянето на числеността и структурата на Общинската администрация по смисъла на чл. 21, ал. 1, т. 2 от ЗМСМА съставлява вътрешноведомствен акт, който няма белезите нито на индивидуален административен акт, нито на общ или подзаконов нормативен акт, поради което не подлежи на контрол за законосъобразност”. Последва обжалване пред ВАС, но през месец май върховните магистрати потвърдиха определението като правилно.
След окончателния съдебен акт кметът на Кресна заяви, че ще преценява кого от двамата си заместници да остави, след като изтече отпускът по болест на единия от тях – Валентин Стоичков. Хамлетовският въпрос пред кмета – кой от тях „да бъде или да не бъде“, отпадна след пробива в Общинския съвет на последната сесия, постигнат със „златния пръст“ на съветника Георги Костов.

Свързани новини

Страховито! Струма потече в ръждивокафяв цвят …

az

Кошмар! Гърци с бижутерски бизнес в Банско затвориха обекта заради…

az

Жътва на канабис в Петричко! Полицаи откриха нива с 321 броя растения канабис и още…

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.