Красотите на Пирин! Кончето – адреналин за смелчаци

Карстовият ръб Кончето е сред трудните за преминаване, но същевременно едно от най-известните и красиви места в Пирин планина. Всяка година Кончето привлича хиляди туристи, а през летните почивни дни понякога се оформя върволица от желаещи да преминат по него, предава репортер на БГНЕС.

Каквото и да се каже за Кончето, все ще е малко. Всеки планинар мечтае да го премине, защото е нещо като тест за клуба на можещите и безстрашните.
Със своите около 2800 м надморска височина, тази седловина свърза два съседни върха – Кутело (2908 м) и Бански суходол (2884 м), заемащи второ и трето място по големина в планината след първенеца Вихрен (2914 м).
До Кончето може да се стигне от много места, но най-често за отправна точка планинарите използват хижите „Вихрен” или „Яворов”.
Който и маршрут да изберете, изкачването няма да бъде лесно, но ще е изпълнено със спиращи дъха гледки. Когато стигнете до ръба, оставете тишината и красотите на планината да изчистят съзнанието и прогонят страховете ви, а след това просто преминете.
Но все пак, ако имате различни форми на акрофобия (страх от високо), преценете добре дали въобще да се отправите натам. Наистина трябва да преодолееш себе си, за да не се разколебаеш от почти отвесните скали от двете ти страни. Въпреки стоманеното въже, голямата височина, силният вятър, който духа често там горе, както и натрупаната умора понякога отказват туристите.
Едно е сигурно – преминаването на Кончето ще ви остави приятен и незабравим спомен за цял живот.

Името на ръба идва от начина, по който туристите са минавали по него преди да бъде поставено металното въже през 1963 г., служещо за парапет. Те буквално го възсядали, за по-голяма безопасност.
Първото зимно преодоляване на Кончето пък е осъществено през месец март на далечната 1934 година от Никола Миронски и д-р Любен Телчаров.
Дали ще се изплашите да преминете по Кончето? Ами възползвайте се от топлите летни дни, екипирайте се подходящо и проверете сами! /БГНЕС

Свързани новини

Трябва ли да има стълб насред бул. „Св. Димитър Солунски” в Благоевград?

az

1396 лева бяха събрани на благотворителния базар „Направи добро“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“

az

“БСП за България“ откри кампанията си за местни избори в Благоевград и представи независимия кандидат за кмет Румен Томов!

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.


Fatal error: Uncaught Error: Class 'Redis' not found in /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cache_Redis.php:340 Stack trace: #0 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cache_Redis.php(82): W3TC\Cache_Redis->_get_accessor('w3tc_889312381_...') #1 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cache_Base.php(96): W3TC\Cache_Redis->get_with_old('b27b4/default.i...', '') #2 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/lib/Minify/Minify/Cache/W3TCDerived.php(106): W3TC\Cache_Base->get('b27b4/default.i...') #3 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Minify_MinifiedFileRequestHandler.php(966): Minify_Cache_W3TCDerived->fetch('b27b4/default.i...') #4 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Minify_MinifiedFileRequestHandler.php(471): W3TC\Minify_MinifiedFileRequestHandler->_cache_get('b27b4/default.i...') #5 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-c in /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cache_Redis.php on line 340