Крупничани и гости на селото се помолиха за здраве, късмет и благоденствие на празника на Свети Архангел Михаил!

Стотици преклониха глава и се помолиха за здраве, късмет и благоденствие на празника на Свети Архангел Михаил. Църквата в село Крупник има храмов празник на Архангеловден. Отец Величко и отец Бисер отслужиха света литургия в храма.

Кметът Апостол Апостолов, председателят на ОбС- Симитли Владимир Христов и кметицата на село Крупник Иванка Чакалска запалиха свещ за здраве.

Църквата „Св. Архангел Михаил” в село Крупник е единствената в България кръстокуполна и корабна. Тя е строена през далечната 1935-та година от майстор Раденко, родом от кюстендилското село Трекляно. По традиция на Архангеловден, край храма в центъра на селото се събират стотици миряни.

Храмът в Крупник носи името на Св. Архангел Михаил, осветен е на 21 ноември 1935 година от Неврокопския митрополит Борис. Иконите и стенописите са от 1935 година, дело са на майсторите от банско-разложката школа. През 1985 г. е облицован отвън с нареченски бигор, придаващ му жълтеникав цвят. Построена през втората половина на 19-ти век и е паметник на културата. Храмът е трикорабна псевдобазилика, балкон, притвор и външна галерия.

Според православната църква Свети Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ. Архангел Михаил е „пазител на душите и борец против злото“. Затова често е рисуван с огнен меч и копие, с което пробожда дявола.

Свързани новини

Земетресение в района на Благоевград!

az

/Видео/ Първо в Региона! Благодатният огън пристигна в Благоевград

Blagoevgrad

Газова бутилка гръмна и причини пожар, мъж е с тежки изгаряния в…

Пепи

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.