Кукерите от Полето дефилират първи на маскарадните игри в Симитли

С 9 групи ще се представят домакините от община Симитли на маскарадните игри „Симитлия – Древната земя на кукерите“ тази година.

Честта първи от местните кукери да дефилират на XVII фестивал на кукерските и маскарадните игри 2020 се падна на кукерите от симитлийското село Полето. Град Симитли участва с четири групи – III група, III квартал, която ще дефилира втора, „I квартал, II група” – ще премине четвърта, I група – Нова махала, която дефилира шеста и групата на квартал „Ораново” – осма. Кукери ще има и от евроселото Черниче – те ще бъдат седми поред, кукерите на Брежани ще излязат трети на дефилето на стадион „Септември“, пазителите на традицията от с. Крупник ще са пети, а от село Полена – девети.

Чрез жребий участниците-домакини определиха реда в зрелищното дефиле на стадиона на 11-ти януари 2020 година. Поради различни съображения, някои от групите доброволно размениха своите номера. По традиция фестивалът се открива от гостуваща група, а за момента има 20 гостуващи групи, подали заявка за участие.
И тази година участниците ще покажат пъстротата на кукерската традиция, преживяла през вековете, съхранена до днес, която ще пребъде и за идните поколения.

Свързани новини

Спирка нямат пияните водачи! Банскалия спипан с 2,60 промила алкохол…

az

Жители на „Струмско“ с курбан за здраве

Веси

Деян се прибра вкъщи в Благоевград! Детето страда от детска церебрална парализа, ето какво още е нужно за лечението му…

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.