Кукери нападат Симитли тази събота и неделя

Повече и от рекордния брой участници миналата година пристигат в събота на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“. До края ма миналата година, заявилите участие кукерски групи бяха 50, от цяла България и македонски кукери. Заради множеството фестивалът се разраства, става двудневен.

Още от закриването на фестивала миналата година е идеята – кукерският празник, емблема на община Симитли, да се разположи в два дни. За удобство на участниците, за наслада на зрителите, решиха организаторите от община Симитли. Вече шестнадесет години все по-бързо се налага да минават кукерските групи, все по-късно е награждаването заради все повечето и повече участници във фестивала с всяка следваща година. Това подсказа, че на кукеския празник му трябват два дни.
Тази събота и неделя – 11 и 12 януари в Симитли ще бъде празник! Празник на кукерите! 2 дни зрелищно шоу! 2 дни, изпълнени от магията на кукерството!

С респект и уважение към българщината и съхраняване на традициите и обичаите за Сурва, организаторите ще приемат заявки за участие до последния момент. От вчера, когато бе обявено, че няма да се провежда кукерски фестивал в Перник, желание за участие са заявили още три групи, една от които от Долна секирна, пернишко. Кукери от Перник традиционно идват на фестивал в Симитли, и за тази година, още преди Коледа, участие са заявили пет кукерски групи от пернишко. Традиционно в Перник публиката вижда и симитлийски кукери, като за тази година местните в Симитли имаха готовност и желание и бяха заявили участие с обща група от цялата община с над 500 кукера.

„Симитлия – Древната земя на кукерите“ – Симитли се превръща в приказка от герои – кукери, мечки, мечкари, старци, дяволи, булки и младоженци … всякакви персонажи на кукерството, плюс модерни и актуални образи за маскарада. 11 и 12 януари на Стадион „Септември“ в град Симитли

Свързани новини

Апостол Апостолов се регистрира от „Партия на ЗЕЛЕНИТЕ“ за кмет на Симитли, подкрепят го над 30 партии и формации
Поли е единствен кандидат и вече се знае, че печели изборите в общината

Веси

Сагата продължава! Изследват почвата под изгорелия боклук на АМ „Струма” край Дупница…

az

Играчка-плачка! Пиян мъж се самопростреля…

Blagoevgrad

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.