Купи и медали получиха участниците на фестивала в Симитли, вижте победителите…

По три групи си поделяха големите награди, защото всички бяха от хубави по-хубави, по-оригинални, най-всеотдайни, категорични са от журито, което за поредна година стават „разногледи“ и остават объркани в красотата и богатството в Древната кукерска земя – Симитли.
И все пак – цяла маса купи и медали получиха участниците в 17-тия фестивал на кукерските и маскарадните игри „Симитли – Древната земя на кукерите“. И много специални награди дават организаторите на фестивала, за жалост паметни, за ярката следа, оставили във фестивала, във възраждането на традициите, запазването и развитието на кукерството и Сурва. На хубавия празник не можем да не спомним за Виолета Айкова, за Николай Кимчев, за Бончо Христов, за Васил Благоев.
Тъкмо падна полумрака и последната група участник във фестивала се изтегли от стадиона. И освободи място за всички. За да връчи кмета наградите. Удоволствието да даде отличията на най-добрите има създателя на фестивала, с чиято любов и специална грижа се провежда вече 17 години – кметът на общината Апостол Апостолов.
Колоритът и достойнствата в двудневното дефиле на стадион „Септември“ в Симитли гледаше с очи на професионалисти жури в състав: Костадин Динчев – професор-фолклорист, почетен академик на Украинската академия на висшите училища
Атанас Пиронев – водещ в “Телевизионен Център Благоевград”,
Тодор Тодоров – хореограф, фолклорен антрополог член на журито на Международния кукерски фестивал в гр.Перник, Владимир Симеонов- журналист, кореспондент на вестник „Стандарт” и медийната платформа КМЕТА.БГ, Николай Кашев – учител, художник, естет, Любомир Марянски – хореограф-педагог, гл. худ. ръководител на Фолклорен танцов ансамбъл “Веселие”
гр.Симитли, Ансамбъл “Малешевци“ общ. Струмяни и Детски танцов състав “Веселяче“ гр. Кресна.
Ето и наградите: „Най – възрастен участник” тази година бе 80-годишната баба Велика от Крупник; „Най – добре представен сурвакарски обичай – детската сурвакарска група – село Крупник.
Първо място за представяне на обредна традиция журито определи за Сватба на групата от село Брежани; второто място бе Ромска василица – Симитли, Нова махала; трето място е за представянето на годежа от квартал Ораново в Симитли.
Мечките и мечкарите: “Най – добре маскирана мечка” – село Брежани; “Най – добре маскирано мече” – три награди – Симитли Младежка група, Полена и квартал Ораново; “Най – добре маскиран мечкар” –Любен Бачевн – Младежка група – Симитли
Маските и суратите: трето място за „Най – добра маска на “бабугер” –ярешката глава от Полето; второ място за „Най – добра маска на “бабугер” – триглавия змей на Брежани; първо място за „Най – добра маска на “бабугер” – село черния костюм с пауна от Полена.
Костюмите: трето място за „Най – оригинален кукерски костюм“ – Бомбата от Полена; второ място за „Най – оригинален кукерски костюм“ – Мариан от Крупник; първо място за „Най – оригинален кукерски костюм“ – черният костюм от Пич махала.
И другите категории: “Най – добра хореография” – Брежани; “Най – оригинална младоженческа двойка” – Полена; Най- сполучилива съвременна интерпретация – квартал Ораново, водара за Перник.
Според компетенциите на журито: „Най – добре представили се гостуващи групи“ – трето място „За цялостно представяне“ бе дадено на Сурвакарска група при НЧ „Ведрина – 1928 г.“с. Лобош община Ковачевци и Кукери при НЧ „Просвета – 1928” с. Чарган, общ. Тунджа, обл. Ямбол, второто място си заслужиха групите от село Климент и Жабокрът, а с първа награда си тръгнаха кукерите н село Бачево и 3-ти квартал Благоевград.
В категорията „Цялостно представяне на групи“ трето място бе присъдено на групите Нова махала, Пич махала и Полето, второ място на групите от Брежани, Младежка Симитли и Черниче и първо място на кв. Ораново, Крупник и село Полена.
Награда в памет на Васил Миланов Благоев за принос и утвърждаване на кукерските и маскарадни игри в община Симитли бе връчена на групата на Полето. Награда в памет на големия Николай Кимчев за артистичност, която бе връчена на изпълнителите на Балканджи Йовио – Полена. Награда в памет на Виолета Айкова за принос в организацията и развитието на кукерските и маскарадни игри в община Симитли бе връчена на семейство Митови – Младежка група Симитли. Награда в памет на Бончо Христов за ревностно пазене на кукерството в село Крупник бе връчена на Николай Аспарухов – Черниче

За първи път бе връчена и специална награда от Министерството на културата и Министъра а културата. Тя бе връчена на Младежката група Симитли.

Свързани новини

Киберпрестъпление! Прокуратурата в Благоевград праща на съд жена за компютърна измама…

Blagoevgrad

/Снимки и видео/ Родителите в Благоевград не се отказват! Пореден протест срещу „Националната стратегия за детето 2019-2030“

az

Уникален празник! 80-годишен юбилей на теснолинейката честват в Белица

Пепи

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.