Логодажка група за автентичен фолклор игра „Копачка“ в Делчево

Логодажката група за автентичен фолклор и „Леб и вино“ от санданското село Спатово бяха специалните гости от България на честване в Делчево, Северна Македония, на 5-ата годишнина от регистрирането на местното хоро „Копачка“ в списъка на ЮНЕСКО за нематериално световно културно наследство. Десетина групи по покана на делчевските танцьори от състава със същото име „Копачка“, който е с 80-годишна история, участваха в честването и дефилираха по улиците на града, като на две места всички играха дружно „Копачка”.
„Хорото е нашата копаница, но те го регистрираха първи“, обясни секретарят на читалището в благоевградското с. Логодаж Дафинка Бойчева. Тя разказа любопитната история на хорото в западната ни съседка: „Играе се само под съпровод на тъпани и в началото е било мъжко хоро. В годините обаче, за да го играят и жени, променили една от стъпките, за да не се вижда голо коляно“.
Любопитно е, че на честването присъствал и основателят на групата „Копачка“ Димитър Узунски, който вече е на достолепна възраст, пише струмабг. Всички участници в надиграването се включили в тържествен концерт в зала в сградата на общината, след който имало две почерпки – коктейл и празнична вечеря с много музика и танци.

Свързани новини

Известната певица и възпитаничка на АУБ Биляниш се бори с болимия

az

8-годишен велосипедист е със счупена ръка след катастрофа, водачът избяга

Веси

Планови прекъсвания на електрозахранването в област Благоевград за днес 20 ноември…

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.


Fatal error: Uncaught Error: Class 'Redis' not found in /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cache_Redis.php:340 Stack trace: #0 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cache_Redis.php(82): W3TC\Cache_Redis->_get_accessor('w3tc_889312381_...') #1 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cache_Base.php(96): W3TC\Cache_Redis->get_with_old('b27b4/default.i...', '') #2 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/lib/Minify/Minify/Cache/W3TCDerived.php(106): W3TC\Cache_Base->get('b27b4/default.i...') #3 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Minify_MinifiedFileRequestHandler.php(966): Minify_Cache_W3TCDerived->fetch('b27b4/default.i...') #4 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Minify_MinifiedFileRequestHandler.php(471): W3TC\Minify_MinifiedFileRequestHandler->_cache_get('b27b4/default.i...') #5 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-c in /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cache_Redis.php on line 340