Логодажка група за автентичен фолклор игра „Копачка“ в Делчево

Логодажката група за автентичен фолклор и „Леб и вино“ от санданското село Спатово бяха специалните гости от България на честване в Делчево, Северна Македония, на 5-ата годишнина от регистрирането на местното хоро „Копачка“ в списъка на ЮНЕСКО за нематериално световно културно наследство. Десетина групи по покана на делчевските танцьори от състава със същото име „Копачка“, който е с 80-годишна история, участваха в честването и дефилираха по улиците на града, като на две места всички играха дружно „Копачка”.
„Хорото е нашата копаница, но те го регистрираха първи“, обясни секретарят на читалището в благоевградското с. Логодаж Дафинка Бойчева. Тя разказа любопитната история на хорото в западната ни съседка: „Играе се само под съпровод на тъпани и в началото е било мъжко хоро. В годините обаче, за да го играят и жени, променили една от стъпките, за да не се вижда голо коляно“.
Любопитно е, че на честването присъствал и основателят на групата „Копачка“ Димитър Узунски, който вече е на достолепна възраст, пише струмабг. Всички участници в надиграването се включили в тържествен концерт в зала в сградата на общината, след който имало две почерпки – коктейл и празнична вечеря с много музика и танци.

Свързани новини

Завоюван успех! Деца от Благоевград грабнаха първа награда от фестивал в Римини и изправиха на крака международното жури

az

Бивш депутат от ГЕРБ с окончателна присъда заради смърт на пътя

Веси

Преди Великден: Бум на кражбите на прасета и агнета в Пиринско!

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.