Лозарите в Пиринско притеснени, сушата и градушките унищожиха 30% от реколтата!

Лозарството е основен поминък за хората в Сандански, Петрич и Струмяни. Гроздоберът започна тези дни, а местните жители са доста притеснени, тъй като сушата и градушките са унищожили приблизително 30 процента от реколтата.

Производителите се надяват държавата да помогне, за компенсиране на щетите, особено за незастрахованите масиви. Те се оплакват и от недостиг на вода за поливане, тъй като каналите се използват от производителите на ток, съобщи бнт.

В сравнение с миналата година добивът е по-добър и гроздето е по-качествено в местата, които не са засегнати от градушките.

Според производителите цената на гроздето, която сега е 1-1,20 лева за килограм няма да се повиши значително заради евтиния внос от Гърция и Северна Македония, който подбива цените на местните лозари.

Свързани новини

Черен уикенд: Бебе се задуши, един удавен, петима ранени в катастрофи в Пиринско

Blagoevgrad

Бяла пяна замърсява река Струма

az

Доц. Миглена Симонска е новият вр.и.д. декан на Факултета по обществено здраве, здравни грижи и спорт в ЮЗУ

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.


Fatal error: Uncaught Error: Class 'Redis' not found in /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cache_Redis.php:340 Stack trace: #0 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cache_Redis.php(82): W3TC\Cache_Redis->_get_accessor('w3tc_889312381_...') #1 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cache_Base.php(96): W3TC\Cache_Redis->get_with_old('b27b4/default.i...', '') #2 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/lib/Minify/Minify/Cache/W3TCDerived.php(106): W3TC\Cache_Base->get('b27b4/default.i...') #3 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Minify_MinifiedFileRequestHandler.php(966): Minify_Cache_W3TCDerived->fetch('b27b4/default.i...') #4 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Minify_MinifiedFileRequestHandler.php(471): W3TC\Minify_MinifiedFileRequestHandler->_cache_get('b27b4/default.i...') #5 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-c in /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cache_Redis.php on line 340