Лъсна една от причините, за която е уволнен арх.Васил Тинчев! Блъскат сграда в района на „Кончето“, ОбС продава земята незаконно на приближени до Камбитов

Блъскат двуетажната сграда в района на „Кончето“ в централната част на Благоевград. Доказа се, че тя е е незаконна и със заповед от 7 май на зам. кмета по строителството на община Благевград инж. Емилия Тунева е разпоредено събарянето й.

До тук се стигна след писмо на лидера на ПП „Партия на зелените“ в местния парламент Андон Тодоров до Регионалния отдел „ Национален строителен контрол“ в Благоевград ( РО „НСК“), вследствие на сигнали на бившия главен архитект Васил Тинчев до главния прокурор, ДАНС и ДНСК, че незаконно е построена сграда върху общински терен. Градежът на въпросната постройка започна миналото лято, а на последната за 2019г. сесия на Общинския съвет на 28 декември с гласовете си 24 съветници разрешиха общината да продаде 155 кв. м. общински терен на фирма „Стройинвестконсулт 2013“ ЕООД, която строи на мястото на „Кончето“,пише струма бг.

Посоченото основание бе, че са купили от фирма „Динамик текс“ ООД бараката с отстъпено право на строеж върху площ от 122 кв. м., която бе на същото място. Одобрената цена за продажба бе 54 717 лв. В документите, представени на съветниците по точката имаше депозирано удостоверение от зам. кмета по строителството инж. Е. Тунева,че върху терена няма незаконно строителство. Именно тази декларация се оказва, че не е отговаряла на истината, а този факт е от изключителна важност, тъй като ОбС не може да се разпорежда с имот, върху който има незаконен градеж.
Общински съветници реагираха остро, че теренът бил публична общинска собственост, но така и не стана ясно как това обстоятелство е променено в частна общинска собственост , за да се тръгне към продажба. Проблемът е , че такава промяна не е гласувана в ОбС , а за одобрението й са нужни 2/3 от гласовене на общинските съветници.

Явно проверката на строителните инспектори от РО „НСК“ е констатирала , че сигналът на арх. Тинчев за наличие на незаконно строителство върху общински  имоти отговаря на истината, което е станало причина сега зам. кметът по строителството инж. Тунева да издаде заповед за премахване на обекта.

Така на практика лъсна една от причините, за която е уволнен арх. Васил Тинчев.Той изпрати сигнал до главния прокурор и различни институции, свързан с казуса „Кончето“.Според източници Васил Тинчев е бил под натиск от Камбитов да подпише формуляри за строежа, но след като е отказал са надвиснали тъмни облаци над главата му. За разлика от по-незначителни случаи Камбитов сега мълчи и не дава никакво изявление по казуса, най-вероятно, защото фирмата е приближена до него.

Любопитно е ще има ли и други последствия и дали установеното незаконно строителство няма да стане причина за отмяна като незаконно и на решението на ОбСот декември 2018г. за продажба на терена от 155 кв. м. в района на „Кончето“.

Бездействието на институцията глравен архитект , при когото документите за строителството на въпросната сграда стояха 3,5 месеца подпечатани, но без да се изведат с подпис и дата, е причината да се стигне до сегашната ситуация“, коментира управителят на „Стройинвестконсулт 2013“ ЕООД Борислав Тодоров и допълни: „ Да, нямаме разрешение за строителство на 2-етажната сграда и сме в административно нарушение по ЗУТ, но техниката ни беше на обекта и се подведохме да започнем изграждането в очакване да получим подписаните документи. За мястото и отстъпеното право на строеж сме си платили всичко на пазарни цени, общо 85 000 лв. След проверката на специалистите от общината и ДНСК през март, ако не се лъжа, депозирахме възражение срещу необоснованото забавяне извън законовия срок на искането ни на разрешението за строеж. Сега подготвяме ново възражение срещу заповедта за събаряне. Фирмата ни е с безупречна репутация , но има опити дейността ни да се политизира като ни замесят в политически скандал, с който нямаме нищо общо. Съжаляваме, че хвърлихме труд и усилия, можехме да изчакаме , но за жалост не го направихме. Ще си понесем последствията, ще се борим до край, но ако се наложи, ще съборим постройката“, заяви управителят на „Стройинвестконсулт 2013“ ЕООД.

Очаква се Специализираната прокуратура да излезе с решение по казуса, и да стане ясно дали ще се повдигне обвинение на кмета Атанас Камбитов.

 

На вниманието на „синята лампа“ на Бойко Борисов! Кметът на Благоевград Ат. Камбитов даден на прокурор за афера с общински имот на старата автогара

Свързани новини

Етичната комисия на ГЕРБ ще разследва кмета на Благоевград, общинските съветници и областния управител!

Пепи

Природен феномен над Югозапада! Луната светна с ореол…

az

Отмениха наказание на ексшефа на КАТ – Благоевград Димо Чобанов

Веси

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.