Миряни се събраха на освещение на новия параклис „Св.Александър Невски” край Ракитна

Днес е специален ден. Миряни от село Ракитна и Община Симитли се събраха на освещаване на новия параклис „Св.Александър Невски” край Ракитна.

Отец Яне отслужи водосвет за освещаване на Божия Храм.

Преди 1 година, навръх Преображение Господне се постави началото на изграждането на параклиса „Св. Александър Невски” в подножието на връх „Кръста“, точно при 22-метровия християнски символ в село Ракитна.

Новият параклис вече е построен и е неразделна част от облика на мястото, където глашатаите застигат войските на майор Орлински с вестта за примирие. Там е побит меч и са изречени думите: „До тук е България“. Така в знак на признателност и уважение, новият параклис ще бъде символ на родовата памет, която обединява предци и потомци и ще носи името на Св. благоверен княз Александър Невски.

На мястото беше намерена и уникална керамика, на която се явяват десетки светци по думите на Йордан Серафимов, който е един от строителите на параклиса, вярващите ще разпознаят много от светиите.

Свързани новини

Елена Йончева пита: Разследват ли кмета на Банско заради „малкия Рилски манастир“?

az

Ето какво остана от митницата на ГКПП “Златарево”…

az

Трудова злополука: Нож падна върху крака на работник и го сряза!

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.


Fatal error: Uncaught Error: Class 'Redis' not found in /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cache_Redis.php:340 Stack trace: #0 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cache_Redis.php(82): W3TC\Cache_Redis->_get_accessor('w3tc_889312381_...') #1 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cache_Base.php(96): W3TC\Cache_Redis->get_with_old('b27b4/default.i...', '') #2 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/lib/Minify/Minify/Cache/W3TCDerived.php(106): W3TC\Cache_Base->get('b27b4/default.i...') #3 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Minify_MinifiedFileRequestHandler.php(966): Minify_Cache_W3TCDerived->fetch('b27b4/default.i...') #4 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Minify_MinifiedFileRequestHandler.php(471): W3TC\Minify_MinifiedFileRequestHandler->_cache_get('b27b4/default.i...') #5 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-c in /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cache_Redis.php on line 340