Мис „Право 2018“, благоевградчанката Мирела Миткова: Мечтая да стана съдия!

0

0

Благоевградчанката Мирела Миткова грабна приза Мис „Право 2018“ по време на абсолвентския бал на завършващите Правно-историческия факултет на ЮЗУ„ Н. Рилски” в Благоевград. През пролетта на 2019-та тя ще получи и дипломата си за висше образование. За преподавателите и обучението в ПИФ разговаряме с Мирела Миткова.

– Мирела, предизвикателство ли е да станеш Мис „Право 2018“?
– Аз обичам предизвикателствата и те не ме плашат, напротив…. ставам още по-силна, по-борбена и целеустремена. Предизвикателствата ми помагат да опозная себе си и да разбера до къде мога да стигна.

– Какви бяха заслугите ти за отличието?
– Макар и нескромно, мога да заявя, че съм един от най-редовните студенти в ПИФ. Посещавам редовно лекциите и упражненията и за мен това не е „пропиляно време”, защото нещата, които научавам в Университета ми помагат много в усвояването на материала. Това ми помага в повечето случаи да имам отлични резултати на изпитите.

– Защо избра да учиш право. Кой те насочи ?
– Преди да завърша 12-ти клас се видях с един приятел, който учеше Право и ме посъветва да го запиша, защото ще имам по-големи шансове за реализация. Не съжалявам за избора си!

– През какви перипетии мина по време на обучението? По кои предмети ти беше най-трудно?Лесно ли си взимаше изпитите?При кои преподаватели беше най-трудно?
-В началото ми беше трудно да свикна с правните термини, т. к. за първи път се сблъсквах с нещо подобно. Обемът на учебния материал също ме изплаши. Най-трудно ми беше изучаването на гражданскоправните науки: Гражданско право, Вещно право, Облигационно право, а сега ми предстои и тежък изпит по Граждански процес. Винаги си взимам изпитите от първия път. Чета много преди изпит, но не винаги постигам желаните резултати, това си е в реда на нещата. В началото много се ядосвах, но сега се опитвам да приемам по-нормално нещата.

– Оставаше ли ти време за развлечение?Къде и с какво се развличаше. Правехте ли си често купони?
– Гледам да си разпределя така времето, че да мога да се виждам с приятели, да ходим заедно на купони, дискотеки. Обичам да се разхождам и сред природата, когато намеря свободно време.

– Какво ти беше най-трудно да промениш в себе си по време на обучението в ПИФ?
– В началото ми беше трудна комуникацията с колегите, всички бяхме много различни. Бях по интровертна и допусках трудно хора до себе си, но с течение на времето това се промени, станах по-общителна и завързах много приятелства.

– Какво ти направи впечатление при преподаването на преподавателите в ПИФ ?Кои от тях и с какво ще запомниш?
– От всеки преподавател има какво да се научи. Това са хора със знания и опит в областта на Правото и с желание преподават на студентите. От нас зависи какво ще вземем от тях. Няма да забравя проф. К. Бобев по Криминалистика и Съдебни експертизи; проф. Д. Чанкова по Наказателен процес и Алтернативни способи за разрешаване на спорове и проф. Г. Близнашки по Конституционно право и много други.

-Къде ще реализираш знанията си от ПИФ ?
– Имам желание да работя в съдебната система. Бъдещето ще покаже с какво точно ще се занимавам. Мечтата ми е да стана съдия, но трябва да положа още доста усилия и труд.

– Какви качества трябва да притежава човек, за да бъде добър в професията си?
– На първо място са необходими знания и следните качества: упоритост, постоянство, борбеност и честност. За нашата професия се изисква да притежаваш висок морал и да си справедлив.

– Ще останеш ли да живееш в България?
– Обичам Родината си и не смятам да я напусна! Искам да се реализирам тук, където живея и уча! Призовавам и колегите си да останат тук и да работим заедно за просперитета на страната!

Материалът Мис „Право 2018“, благоевградчанката Мирела Миткова: Мечтая да стана съдия! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Свързани новини

/Видео/ Позитивната Евгения Йорданова: Първо трябва да обичаш себе си, за да можеш да обичаш и околните

Blagoevgrad

/ Видео/ ИА Региона пак раздаде награди, вижте печелившите…

Blagoevgrad

/Видео/ Жената на годината М.Кючукова: Болезнено е да видиш как уважаван бивш учител се реди за храна

Blagoevgrad

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.