Младият историк-Кристиян Ковачев представи историята на Тросковскяи манастир

Младият историк, научен изследовател Кристиян Ковачев представи историята на Тросковскяи манастир. В Брежани се събраха любознателни деца, с майките си, в публиката имаше и баби, които да чуят историята за манастира високо в Малешево. Кристиян Ковачев направи презентация по книгата си „Между сакралното и профанното: Тросковският манастир”. Тяе посветена на историята на Тросковския манастир „Св. Архангел Михаил“

„Между сакралното и профанното: Тросковският манастир” не само запознава читателя с историята на Тросковския манастир, но и подлага на критически анализ някои от изворите за светата обител. Изследването е и ценно с документалната си част, където е публикувана – без каквато и да е редакция – част от изворовата база, върху която авторът стъпва в процеса на реконструиране миналото на светата обител.

Уникалният древен манастир, събарян и опожаряван няколко пъти, но оцелял през вековете, привлича все повече туристи в полите на Малешевска планина. Светата обител е една от най- големите гордости на община Симитли. Намира се в махала Поповска на село Брестово, което някога е било част от село Тросково. Затова и манастирът е кръстен Тросковски. Основан е по времето на Втората българска държава. Днес е запазена църквата, възобновена в този вид през 1906 г., както и част от зидовете на жилищните сгради на монасите. Легендите гласят, че по тези места са скрити златни иманета от хайдути и войводи.

Свързани новини

Усложнена пътна обстановка в Югозапада! Мокри и хлъзгави пътища, опасност от падащи камъни в Дефилето и Предела…

Blagoevgrad

/Видео/ На фестивала в Благоевград: Баба от Изгрев припадна и се просна на земята

az

Внимание! Катастрофа в Кресненското дефиле, жена пострада…

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.