Над 3 млн.лв. загуби за данъкоплатците!? Санкционират Община Благоевград с 5 до 25% от стойността на извършени европроекти

2

0

Община Благоевград е платила милиони левове за 10 финансови корекции, наложени по 8 проекта, финансирани по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020г.“

Това съобщи регионалният министър Петя Аврамова в отговор на въпрос, зададен и от депутати от БСП.
В официалната справка, с която „Струма“ разполага, няма точна сума на щетите, нанесени на общинския бюджет, но са дадени процентите, които общината е платила по всеки от договорите. Според справката по 6 проекта за устойчиво и интергрирано градско развитие са наложени общо 8 финансови корекции, 4 от които са в размер на 5% от стойността на съответния договор с изпълнител, 3 са в размер на 10% и 1 е в безпрецедентния размер от 25%, което говори за много сериозни нарушения, пише струмабг.

Отделно по 1 проект за образователна инфраструктура е наложена 1 финансова корекция в размер на 5% от стойността на договора, с 5% е санкциониран и последният проект, който е на социална инфраструктура.
Според сайта на Министреството на регионалното развитиеи на самата оперативна програма през периода 2014-февруари 2018г. община Благоевград е спечелила 6 проекта.

По устойчиво и итегрирано градско развитие общината е сключила договор за енергийна ефективност и осигуряване на достъп на хора в неравностойно положение в сградата на Регионална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Благоевград. Пожарната бе санирана и изпълнителят получи 586 500 лв..
По същата програма бе благоустрояването на ул. „Марица“ в участъка от бул. „Димитър Соленски“ до ул. „Иван Михайлов“, велосипедните алеи между бул. „Св.Димитър Солунски“, ул. „Даме Груев“, бул. „Васил Левски“, бул. „Св.св. Кирил и Методий“, и от ул.“Марица“ до ул. „Иван Михайлов“, уличното осветление и озеленяване в района на ул. „Ветрен“ до ЮЗУ „Неофит Рилски“ и ремонт на 6 улици без пътна настилка и без тротоари – „Ветрен“, „Роден край“, „Черно море“, „Съединение“, „Независимост“ и „Руен“. Заедно с мегаремонта на площада пред общината стойността на този ремонт бе 13 177 504.12 лв без ДДС.
Третия проект по „Региони в растеж“ бе за изграждане на социалните жилища в VI микрорайон за настаняване на уязвими, малциствени и социалнослаби групи от населението в неравностойно положение. Стойността на този проект е 9 506 000 лв без ДДС.

Следват проектът за обновяване на фасадите на сградите на ОД МВР и Първо РПУ – Благоевград – 1 645 987 лв., както и на санирането на сградата на общината 3 430 758.49 лв. По „Региони в растеж“ общината спечели и проект за саниране на НХГ и изграждане на физкултурен салон и подпорна стена към него, ремотни дейности в Трето ОУ „Димитър Талев“ и Пето СУ „Георги Измирлиев“, както и на Детска градина №8 „Вечерница“, където ще се смени и оборудването. Този проект е за 3 923 211 лв., но вероятно по него не са наложени санкции, защото не са приключили напълно процедурите и СМР-тата.
Общата стойност на тези 6 договора е 32,2 млн.лв.

Ако се изчислят дори 5% финансови сакции върху нея, излиза, че общината трябва да върне на оперативна програма „Региони в растеж“ 1,6 млн.лв. Не трябва обаче да се забравя, че по 3 от проектите общината като бенифициент е била принудена да възстанови на програмата по 10% от стойността на проектите, а по един- 25%. При това положение не е изключено санкцията да е скочила над 3-4 млн. лв.. Не е ясно от кое перо ще бъде измъкната тази сума, но в бюджета на общината за 2019 г. такъв харч не е заложен. Във всички случаи обаче тази огромна глоба ще бъде за сметка на данъкоплатеца.

Материалът Над 3 млн.лв. загуби за данъкоплатците!? Санкционират Община Благоевград с 5 до 25% от стойността на извършени европроекти е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Свързани новини

Поразиите на времето: Земна маса се свелече на път в гоцеделчевско!

az

Благоевградчани пропищяха! Апаши задигнаха лаптоп, пари и злато от частен дом…

az

/Видео/ Зверски акт! Мъж от Годлево отряза с брадва лапа на котка

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.


Fatal error: Uncaught Error: Class 'Redis' not found in /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cache_Redis.php:340 Stack trace: #0 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cache_Redis.php(82): W3TC\Cache_Redis->_get_accessor('w3tc_889312381_...') #1 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cache_Base.php(96): W3TC\Cache_Redis->get_with_old('b27b4/default.i...', '') #2 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/lib/Minify/Minify/Cache/W3TCDerived.php(106): W3TC\Cache_Base->get('b27b4/default.i...') #3 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Minify_MinifiedFileRequestHandler.php(966): Minify_Cache_W3TCDerived->fetch('b27b4/default.i...') #4 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Minify_MinifiedFileRequestHandler.php(471): W3TC\Minify_MinifiedFileRequestHandler->_cache_get('b27b4/default.i...') #5 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-c in /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cache_Redis.php on line 340