На мила среща, запленени от спомените! Бивши студенти и преподаватели се събраха за 50 г. на полувисш институт в Благоевград

Благоевград се състоя среща на завършили Полувисшия институт за културно-просветни кадри – Благоевград, на която беше отбелязана 50 годишнината от създаването на института . Събраха се 120 бивши студенти и преподаватели от Западна България. Гости на срещата бяха едни от първите преподаватели – хореографа Ани Бараковска, бившият директор на гимназията и директор на библиотеката на ЮЗУ „Неофит Рилски“ Страхил Смилков, бившият зам.ректор на ЮЗУ проф. Атанас Попов, бившият директор на Девето основно училище Йордан Йорданов .

Институтите за културно-просветни кадри в Благоевград, Хасково и Варна са създадени през 1969 година със Заповед №3354 от 1 юли 1969 г. на Комитета за изкуство и култура и Министерството на народната просвета. Годишно се приемат по 105 човека издържали писмен изпит по български език и литература и устен- свободен разговор с комисията по въпросите на културно-просветната работа и по една от избраните специалности : музика, театър и хореография.

Идеята за създаването на трите института възниква на Първия конгрес на българската култура през 1967 година. Един от големите привърженици за създаването на институтите е Людмила Живкова, която по това време е първи заместник председател на Комитета за култура. В по-късните години Людмила Живкова е имала идея да се създаде Висш институт за култура в Благоевград,пише монитор.

Наличието на добре развита читалищна система с множество самодейни състави, оформянето на системата младежки и профсъюзни домове и други културни центрове е съществена предпоставка за нуждата от създаване на институт за подготовка на ръководни и изпълнителски кадри. Секретари на читалищата, директори на културни домове, културно-масовици. Наред с основната специалност се набляга и на втората специалност – ръководители на самодейни музикални, театрални и танцови формации.

Разкриването на института е събитие за Благоевград. За първи път в Пиринския край се създава нещо, което е над средното ниво и това е от изключително значение за града. Институтът подготвя обществеността за създаденият по–късно филиал на СУ „ Климент Охридски “ – Висш педагогически институт, разраснал се в ЮЗУ „ Неофит Рилски “ .

В Благоевград се приемат кандидати от окръзите Видин, Михайловград, Враца, Ловеч, София и София окръг, Перник, Кюстендил и Благоевград. Първата учебна година е 1969/1970 година с директор Златко Василев, по късно доцент в ЮЗУ – Благоевград и шест преподаватели.
В първи курс се изучават – Основи на библиотечното дело, Социална психология, Педагогика, История на БКП, Диалектически материализъм, Културно-просветна работа-теория и практика, Технически средства Кино и телевизия, Руски език, Литература, Физическа подготовка, Политикономия, Театър,кино,телевизия и Социология. Във втори курс – организация и ръководство на КПИ, Културно-просветна работа, Естетика, Теория на културата, Кино и телевизия, Драматургия на масовите форми, Физическа подготовка, Научен комунизъм, Българска литература, Исторически материализъм, Педагогика, Литература, Руски език и Технически средства. Наред с това и специализираните дисциплини на специалностите по изкуствата-музика, театър и хореография.
Първите преподаватели са директорът Златко Василев, Страхил Смилков и Георги Димитров и Йордан Смилянов. След тях идват преподавателите Любен Лазаров, Златко Коцев, Иван Кантуров, Роса Червилова, Мария Вачева, Йордан Йорданов, Любен Пасков, Стоян Станоев. Станимир Камбитов , Рафаел Цеков , Ани Бараковска и др. По късно Аспарух Мурджев, Елена Грозданова, Тодорка Тончева , Соня Лазарова .

Дълъг е и списъка на хоноруваните преподаватели – Кирил Александров, Стоил Копралев, Петър Борунсузов, Гаврил Цонков, Георги Ножаров, Аргир Манасиев, Стоян Стоянов, Христо Велев, Костадин Руйчев, Братой Братоев, Валя Широканска, Александър Кокарешков и много други.
Към института съществува и богата библиотека. От 1980 година института носи името „ Братя Миладинови “. За периода на своето съществуване института е подготвил малко над хиляда двеста специалисти. Музикантите изучават Елементарни теории на музиката, Солфеж, Музикални форми, Българска народна музика, Хармония, Хорознание , хорово пеене и дирижиране, Инструментално знание, Музикален инструмент, Музикално усъвършенстване на учебен хор. В театралния профил се подготвят в дисциплините: Актьорско майсторство, Режисура, Естрада, Художествено слово, Грим, Музикално оформление на спектакли, Куклен театър, Сценография, Основни познания на музиката, Академично обучение – театрален колектив. Хореографите изучават История на танцовото изкуство, Учебно-танцови работи, Терминология на българската хореография, Българските танци-стил и характер, Забавни танци, Методи и практика в танцовите колективи и др. В института обширно се изучава и библиотечно дело.

Всяка година съставите на института изнасят годишен концерт.Организират се и агитхудожествени бригади от института които обикалят благоевградски окръг.Много от студентите участват в художествените колективи на Благоевград, самите те поемат ръководството на отделни състави. Студентите от театралния профил бяха канени и участваха в постановките на драматичния театър. Драмата „Родопска балада“ от известния писател Георги Жерев, поставена от режисьора Никола Петков е недостигнат и днес по брой представления в препълнени зали – 117. Студенти от института бяха в основата на театъра към ДНА – Благоевград. Рожба на института е станалата по-късно известна актриса Пламена Гетова. Първата й главна роля като студентка е в постановката „ Площада на котвите “ от Исидор Щок.

Много от студентите стават секретари на читалищата, какъвто е примера с нашия колега Димитър Тошев секретар на читалището във Враца, директори на културни домове- Ботьо Гарвански от Враца е директор на младежкия дом последователно в Благоевград и Враца, ръководители на самодейни състави, Антон Томанов от третия випуск дълги години беше в оркестъра на ансамбъл Пирин, колежката ни Рая Найденова дълги години беше директор на университетската библиотека, колега завършил ИКПК, Йордан Симонски -завършил по- късно и история в СУ „ Климент Охридски“ , дълги години беше директор на Културен отдих и художествена украса в Благоевград. Наш колега е и едно от утвърдените имена в хореографията Георги Хинов, който беше доцент в Варненския свободен университет .Известния оперен певец Петър Крумов , пианистката Цветанка Ангелова, талантливия резбар Пламен Динков, Даниела Петкова, пресаташе на здравната каса в Благоевград, народните представители Веселин Иванов от Бяла слатина и Васил Мандев от Ловеч също са завършили и нашия институт.Възпитаници на института са и дългогодишния директор на „ Пирин турист 2000 “ Иван Евтимов, секретарят на читалището в Етрополе Христо Димитров, Асен Диков, директор на дупнишкия театър и много други.

С решение от 15 януари 1983 година трите института са закрити. Последен, благоевградският затваря врати през 1985 г.

Свързани новини

Залесяват експериментално с чинар и създават плодни градини от орех и нар по поречието на Струма

Blagoevgrad

Да отворим сърцата си и да помогнем на Микаела! Музиканти с благотворителен концерт за 12-годишното момиче в Благоевград

Пепи

Проверяват 19 къщи за гости в Сапарева баня

Blagoevgrad

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.