Новата цена на тока повиши хляба в Пиринско!

Цената на хляба отново тръгна нагоре. От два дни двама от най-големите хлебопроизводители в региона – Атанас Гаргавелов и Крум Геров, са увеличили цената с 10 стотинки и от 1.10 лв. хляб „Пирина“ и „Крум Геров“ вече се продава на 1.20 лв. Малките хлебарници в Разложко все още работят на старите цени от 1.10 лв., но от магазините в района не изключват до няколко дни да бъдат увеличени и техните продукти.

Според търговците поскъпването се дължи на предстоящото от 1 юли увеличение на тока. Те не изключват, след като влязат в сила новите цени на електроенергията, да последва още едно увеличение.

„При нас хлябът дойде с нови цени в понеделник. Говореше се за това, но официално никой не ни беше казал. С 10 стотинки е увеличен както белият, така и типовият хляб. Хората също бяха изненадани и реагират, тъй като хлябът се вдига два пъти за кратък период от време, но вината не е наша, така са решили производителите. Не изключваме след първи юли да последва още едно увеличение, ако разчетите на производителите покажат, че предприятията им не са рентабилни заради новата цена на тока”, коментираха от голям супермаркет в Разлог.

Репортер на „Струма” се свърза с офиса на производителя Крум Геров с въпроса дали хората да очакват ново увеличение, но служителката, която отговори на обаждането, каза, че не е в компетенциите й и не е упълномощена да коментира новата цена на хляба, както и евентуално ново поскъпване.

Последното увеличение беше през месеците септември-октомври миналата година, като някои производители успяха да задържат цените и до ноември. Тогава цената на хляба скочи с 10-15%, а от бранша обясниха, че се дължи на по-скъпата пшеница и повишаване цените на газа, дизеловото гориво и електричеството. Още тогава от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България заявиха, че тенденцията е да продължат да се покачват цените на всички компоненти, които участват във формиране на цената на хляба. От там бяха категорични, че единственият начин стойността на насъщния да се задържи е да се въведе диференцирана ставка на ДДС за хляба от 5%.

Само преди дни от браншовата организация отново обявиха, че правителството спешно трябва да задейства механизма за диференцирана ДДС ставка за хляба. От там съобщиха, че въвеждането на тол таксите също води до оскъпяване на всички стоки, в това число и тези от първа необходимост. От там дадоха за пример съседна Гърция, където ДДС-то на хляба е намалено от 24 на 13%, а от 2020 година се очаква да стане 5%.

Източник: struma.bg

Свързани новини

Мащабна операция! Жандармерията атакува Сандански…

Blagoevgrad

Черна вест! Почина уважаван лекар

az

Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията на Благоевградска област, обслужвана от ЧЕЗ Разпределение, за периода 24-27.09.2019 г.

Веси

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.


Fatal error: Uncaught Error: Class 'Redis' not found in /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cache_Redis.php:340 Stack trace: #0 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cache_Redis.php(82): W3TC\Cache_Redis->_get_accessor('w3tc_889312381_...') #1 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cache_Base.php(96): W3TC\Cache_Redis->get_with_old('b27b4/default.i...', '') #2 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/lib/Minify/Minify/Cache/W3TCDerived.php(106): W3TC\Cache_Base->get('b27b4/default.i...') #3 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Minify_MinifiedFileRequestHandler.php(966): Minify_Cache_W3TCDerived->fetch('b27b4/default.i...') #4 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Minify_MinifiedFileRequestHandler.php(471): W3TC\Minify_MinifiedFileRequestHandler->_cache_get('b27b4/default.i...') #5 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-c in /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cache_Redis.php on line 340