Отец Дончо освети новата линейка на Центъра за спешна медицинска помощ Благоевград!

Днес, с тържествен водосвет отец Андон освети първата линейка, доставена на Центъра за спешна медицинска помощ Благоевград, в рамките на проекта за модернизация на спешната помощ в България.

На церемонията присъстваха Областният управител Бисер Михайлов, Директора на ЦСМП, д-р Красимир Михайлов, представители на РЗИ – Благоевград, МБАЛ – Благоевград, лекари, медицински сестри и шофьори на линейки.
Линейката е доставена в изпълнение на проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“, който се финансира от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), чрез Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020, с общ бюджет 163 897 815,62 лв. и срок за изпълнение – три години.

Проектът обхваща доставката на 400 оборудвани медицински превозни средства в цялата страна, както и строителство, реконструкция, ремонт, преустройство и подобряване на достъпа в 237 обекта от системата на спешна медицинска помощ и модернизиране на помещенията, чрез доставка на оборудване и обзавеждане.
Предоставената линейката е от тип С, предназначена е за превоз, интензивно лечение и мониторинг на пациенти. Разполага с необходимото за целта оборудване, което включва кислородна инсталация; дефибрилатор с ЕКГ; инфузионна помпа; респиратор/апарат за механична вентилация; аспиратор – стационарен и мобилен и др. Оборудвана е и с GPS устройство и паник бутон.
Към момента системата за спешна медицинска помощ в страната разполага с 693 санитарни автомобили/линейки, а ЦСМП Благоевград има на разположение 39 бр. линейки, които обслужват 17 мобилни екипа на територията на област Благоевград.
В рамките на проекта предстои поетапна подмяна на 17 бр. линейки за всички мобилни екипи на ЦСМП- Благоевград.

„Щастлив съм, че днес, правим първата крачка към изпълнението на този мащабен инвестиционен проект, с който се цели да се осигури подобряване на достъпа и качеството на предоставяната спешна медицинска помощ, за да може и персоналът, работещ в системата, и пациентите, които ползват спешна медицинска помощ да са удовлетворени и качествено и достойно обслужени“ – заяви Областният управител Бисер Михайлов. „За мен няма нищо по-важно от запазването на здравето и живота на хората, така че с изпълнението на този проект ще можем да постигнем именно това – да бъдат спасявани човешки животи“ – допълни още Областният управител.
„Това е изключително важен за нас и за пациентите на спешната помощ, проект – заяви д-р Красимир Михайлов.

С реализирането на този голям инфраструктурен инвестиционен проект в здравеопазването ще може да се осъществи една значима част от цялостната реформа на един от стълбовете на здравната ни система, какъвто е спешната медицинска помощ“ – каза още д-р Михайлов.

Свързани новини

Гастaрбайтери от Крупник разпускат на екзотична екскурзия в Мексико

az

Работник от катастрофиралия автобус с контузия на главата!

Пепи

Има задържани лица за обгазяването на град в Югозапада!

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.