Постен курбан раздадоха в Горно Ораново в чест на Св. Архангел Михаил!

Църквата „Св. Архангел Михаил” в Горно Ораново празнува днес своя храмов празник.

Край храма се събраха потомци, роднини и приятели на квартала. Навръх празника на черквата днес времето не попречи на 100-тина смелчаци да се качат и да запалят свещица. Боб и риба на скара бяха приготвили организаторите.

Отец Спас отслужи света литургия за здраве и благослови притотвената храна. Свещ за здраве в една от най-старите църкви в симитлийска община, запалиха множеството, събрали се около църквата. Кметът на община Симитли Апостол Апостолов и председателят на общински Съвет Симитли Владимир Христов, който е потомък на Горно Ораново дойдоха да поздравят празнуващите.

Едноименната църква в селото е построена през втората половина на 19-ти век и е паметник на културата. Храмът е трикорабна псевдобазилика, балкон, притвор и външна галерия. Тази година, църквата посреща своите гости с изцяло подновен покрив, направен от дарения.

Според православната църква Свети Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ. Архангел Михаил е „пазител на душите и борец против злото“. Затова често е рисуван с огнен меч и копие, с което пробожда дявола.

Свързани новини

Младен Маринов обяви мерките за облекчаване на трафика на ГКПП-Кулата

az

За студентския празник! Ето къде ще се провеждат полицейски акции в Югозапада

az

Край на спора между магистратите в Благоевград! ВСС обяви конкурс за 1 граждански и 1 наказателен съдия

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.