Решено! Две къщи за гости в Благоевградска област връщат 100% от европейското финансиране

2 от общо 53-те проверени от Държавен фонд Земеделие /ДФЗ/ – Благоевград къщи за гости в Благоевградска област ще трябва да върнат 100% от европейското финансиране, с които са построени, защото гости в тях няма, а се ползват за лични цели.

Цифрата бе съобщена от министъра на земеделието Десислава Танева и ръководството на фонда, които вчера представиха на пресконференция в столицата резултатите от проверките на 288 къщи за гости в мониторинговия 5-годишен период, финансирани по Програмата за развитие на селските райони. Освен тях са проверени и 7 къщи извън този период, в който всички субсидирани трябва да развиват хотелиерска дейност, да осигуряват поне 2-ма души и да изпълняват стриктно плана, с който са защитили пред фонда инвестиционното си намерение,пише струмабг.
Според министър Танева освен 2-те нефункциониращи къщи за гости в област Благоевград 113-те екипа, обиколили страната за 2 седмици, са открили още 13 такива неработещи къщи за гости в други области в страната. Общата субсидия за тях е в размер на 4,5 млн. лв., които трябва да бъдат върнати до стотинка във фонда. Във всичките 15 къщи за гости менте липсвали документи за категоризация, регистри, както и гости.

В 74 други обекти са открити различни нарушения, които ще доведат до санкция между 5 и 15%. Собствениците на всичките 89 къщи ще бъдат дадени на прокуратурата, увери Танева.
Министърката не съобщи персонално кои пишман хотелиери ще бъдат принудени да връщат пари. Представителката й в Благоевград Светлана Сотирова вчера пък бе в командировка. По тази причина информацията ни, че едната от двете „къщи за тъщи“ в областта е в гоцеделчевското с. Брезница, остана без официално потвърждение. Става въпрос за къща за гости „Аида“, която е построена през 2015 г., а първата регистрирана нощувка в нея е от 2017 г.

Къщата е собственост на ЕТ „Зейнеп Ходжа“ и за нея Зейнеп, която е дъщеря на многогодишния зам. председател на Общинския съвет в Гоце Делчев в няколко поредни мандата Шекир Аян, получава по договор с ДФЗ от 14 октомври 2014 г. сумата от 389 343 лв.
Обектът е въведен в експлоатация на 15 септември 2015 г. с 10-годишен бизнес план, включващ по 4800 нощувки всяка година. През януари 2017 г. ДФЗ обаче прави изненадваща проверка и установява, че до този момент в къщата не е бил настанен нито един посетител. Заради драстичното неизпълнение на плана фондът налага финансова корекция на фирмата от 25%, равняващи се на 97 335 лв. От своя страна, З. Ходжа обжалва санкцията в Административен съд – Благоевград.

В хода на делото собствениците на къщата се оправдават с лошо време, което попречило на гостите им да се настанят при тях, с наводнение, авария на магистрален водопровод, срутен мост, необходимост да изградят подпорна стена и т.н. За да отърват глобата, те чертаят един дълъг план за по-нататъшна работа, основан на рекламата и на идеята им да правят чевермета за гостите. Обещават и занапред да правят по 4800 нощувки годишно.
Миналата година благоевградският съд приключи делото с решението, че Ходжа трябва да плати на фонда 77 868 лв., с мотива, че глобата трябва да се изчисли не върху общата предоставена сума, а върху европейската част от нея.

Припомняме, че проверките на къщите за гости в страната бяха разпоредени през април от главния прокурор Сотир Цацаров. Повод за това станаха сигналите за злоупотреба с евросредства чрез къщи за гости от страна на бившия зам. министър на икономиката Александър Манолев и депутата от БСП Елена Йончева. Цацаров постави рамка на проверките – само на къщите, построени по Програма за развитие на селските райони през 2007-2013 г.
Малко по-късно, след нови съмнения за злоупотреби около еврокъщите за гости, земеделското министерство започна и извънредни обиколки по страната в търсене на собственици на такива имоти, които са кандидатствали допълнително за европейски пари, за да направят басейни, джакузита и ресторанти. Резултатите от тази вторична проверка още не са огласени.

Свързани новини

Затиснатият млад мъж в кв. „Грамада“ остава в тежко състояние!

az

Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията на Благоевградска област, обслужвана от ЧЕЗ Разпределение, за периода 16-20.09.2019 г.

Веси

Ловки крадци задигнаха дрехи и мобилен телефон на жена от…

Пепи

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.