Сагата с шивачките от итилианския цех в Благоевград продължава!

Инспекция по труда е осъществила контакт с управителя на италианската фирма „Бетис“ Мирко Руаро, чийто цех в Благоевград хлопна кепенци, след като 100 шивачки вкупом поискаха да напуснат заради неизплатени заплати.

С преводач е проведен разговор по телефона и той е обещал другата седмица да пристигне в Благоевград, заяви директорът на Регионална инспекция по труда в Благоевград Славянка Симитчийска. Тогава на италианския предприемач ще бъде издадено предписание, с което да изпълни задълженията си по трудовото законодателство и изплати дължимите възнаграждения на своите работници.

Както „Струма“ писа, те написаха молби за напускане на основание чл. 327, ал. 1 от Кодекса на труда – за това, че не са получили заплатите си за февруари и март. Поради отсъствието на работодателя молбите за напускане са подадени пред счетоводителя на фирмата, който се явява упълномощено лице. Шивашкият цех бе затворен в четвъртък, работата преустановена, а работниците се струпаха пред сградата на областната управа и подадоха жалба в РИТ – Благоевград, по която започна проверка за нарушаване на трудовото законодателство.

В цеха се шият основно якета за износ в Италия и Франция. Фирма „Бетис” ЕООД е с кратка 3-годишна история, но е преминала през няколко собственици, показа справка в Търговския регистър. Регистрирана е през 2016 г. с капитал от 2 лв. със седалище бул. „Васил Левски” №60 в Благоевград, където се намира бившият текстилен комбинат. Всъщност неин собственик за кратко е шефът на бившия гигант „Струматекс” АД Тодор Андонов, който първо я придобива от Димитър Андонов. През януари 2017 г. прехвърля дружеството на фирма „Бултессиле“ с управител италианеца Лорис Греджо, чиято адресна регистрация е на същото място, в сградата на текстилния комбинат. Собственик пък на тази фирма е румънското дружество „Баимпекс интернасионал“ ООД, което през декември 2017 г. придобива „Бетис” ЕООД.

Източник: struma.bg

Свързани новини

„Фолксваген Поло“ се преобърна в канавка край Белица, пострада мъж…

Blagoevgrad

„България пее“ води ансамбли от цялата страна в Благоевград

az

Не се разбраха за състава на РИК в Благоевград

Blagoevgrad

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.