Сагата с шивачките от итилианския цех в Благоевград продължава!

Инспекция по труда е осъществила контакт с управителя на италианската фирма „Бетис“ Мирко Руаро, чийто цех в Благоевград хлопна кепенци, след като 100 шивачки вкупом поискаха да напуснат заради неизплатени заплати.

С преводач е проведен разговор по телефона и той е обещал другата седмица да пристигне в Благоевград, заяви директорът на Регионална инспекция по труда в Благоевград Славянка Симитчийска. Тогава на италианския предприемач ще бъде издадено предписание, с което да изпълни задълженията си по трудовото законодателство и изплати дължимите възнаграждения на своите работници.

Както „Струма“ писа, те написаха молби за напускане на основание чл. 327, ал. 1 от Кодекса на труда – за това, че не са получили заплатите си за февруари и март. Поради отсъствието на работодателя молбите за напускане са подадени пред счетоводителя на фирмата, който се явява упълномощено лице. Шивашкият цех бе затворен в четвъртък, работата преустановена, а работниците се струпаха пред сградата на областната управа и подадоха жалба в РИТ – Благоевград, по която започна проверка за нарушаване на трудовото законодателство.

В цеха се шият основно якета за износ в Италия и Франция. Фирма „Бетис” ЕООД е с кратка 3-годишна история, но е преминала през няколко собственици, показа справка в Търговския регистър. Регистрирана е през 2016 г. с капитал от 2 лв. със седалище бул. „Васил Левски” №60 в Благоевград, където се намира бившият текстилен комбинат. Всъщност неин собственик за кратко е шефът на бившия гигант „Струматекс” АД Тодор Андонов, който първо я придобива от Димитър Андонов. През януари 2017 г. прехвърля дружеството на фирма „Бултессиле“ с управител италианеца Лорис Греджо, чиято адресна регистрация е на същото място, в сградата на текстилния комбинат. Собственик пък на тази фирма е румънското дружество „Баимпекс интернасионал“ ООД, което през декември 2017 г. придобива „Бетис” ЕООД.

Източник: struma.bg

Свързани новини

От последните минути! ОИК са на ход! Търговският регистър си свърши работата, изпрати документите на Камбитов

az

Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията на Благоевградска област за периода 20-23.05.2019 г.

az

Моторист от Симитли пострада тежко край Предел!

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.