(СНИМКИ) Родители отново протестираха срещу Стратегията за детето 2019-2030

Няколко десетки граждани от над 130 хилядите членове на групата „Не на стратегията за детето 2019-2030“ проведоха поредния си протест срещу законодателни промени, свързани със закрилата на детето, които влизат в сила от 1-ви януари догодина.
/Припомняме на читателите на ИА Региона, че в Благоевград също се промедоха маса в прости против тази стратегия/
Шествието тръгна от Националния дворец на културата в София и премина покрай посолствата на Италия и Холандия, заради случаите на две българчета, настанени в приемни семейства в тези държави при живи биологични родители. Мотото на протеста беше „У дома е най-добре“, а участниците призоваваха гражданите по улиците да се присъединят към тях.

Участниците в протеста „У дома е най-добре“ скандираха „Върнете Атила“ и „Върнете София“ – в подкрепа семействата на момиче и на момче, настанени по различни причини в приемни семейства в Италия и ХоландияКарина Захариева, която бе част от протеста, обясни, че социалните системи на тези държави се взимат като модел и се пренасят у нас. Тя посочи някои конкретни промени, заложени в българското законодателство и влизащи в сила от догодина, които ще разделят деца от техните биологични родители.

В рамките на 24 часа се изземва детето, обяснява тя и допълва, че „всеки съсед, който не ме харесва и да се обади на социалните и да каже, че това семейство има дете, което се тормози. Взимат детето, а чак след един месец имате право да се борите да го вземете обратно“.

Цитираните от Карина Захариева текстове в закона за закрила на детето предвиждат, че при сигнал за дете в риск, до 24 часа трябва да бъде направена оценка на този сигнал, като при потвърждаване на информацията, че има риск, социалните свикват екип с участието на полицията, прокуратурата и общината, и се подготвя план за действие за защита на детето. Когато се установи насилие над дете в неговия дом, то може да бъде защитено чрез настаняване извън семейството, което става със съдебно решение.

Източник: dariknews.bg

Свързани новини

57-годишен шофьор излетя от пътя в Кресненското дефиле, пострада…

az

/Видео/ Огнен ад в квартал „Струмско“: Пожар опустоши апартамент на втория етаж в блок 22

az

Благоевградски шофьор, паркирал автомобила си до контейнери за боклуци, отърва глоба

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.


Fatal error: Uncaught Error: Class 'Redis' not found in /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cache_Redis.php:340 Stack trace: #0 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cache_Redis.php(82): W3TC\Cache_Redis->_get_accessor('w3tc_889312381_...') #1 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cache_Base.php(96): W3TC\Cache_Redis->get_with_old('b27b4/default.i...', '') #2 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/lib/Minify/Minify/Cache/W3TCDerived.php(106): W3TC\Cache_Base->get('b27b4/default.i...') #3 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Minify_MinifiedFileRequestHandler.php(966): Minify_Cache_W3TCDerived->fetch('b27b4/default.i...') #4 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Minify_MinifiedFileRequestHandler.php(471): W3TC\Minify_MinifiedFileRequestHandler->_cache_get('b27b4/default.i...') #5 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-c in /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cache_Redis.php on line 340