/Снимки/Хиляди потомци от село Железница се събраха на родова среща

Чували сте за Железница, софийско, нали? Тя е от тук, наша е тази железница. Заселниците едно време там са изселници от Железница, симитлийско. И те помнят, знаят и младите днес, от къде са им корените. И на всеки пет години идват тук. Родова среща събира хиляди потомци на родове от Железница, традиционно в края на август. Точно през август – месецът на отпуските, когато много могат да се приберат в родното място – на село.

Днес, село Железница стана по-голямо и по-оживено от обикновено. Хиляди потомци от симитлийското село Железница се събраха на родова среща. Традицията повелява в края на август, на всеки 5 години, потомци на родове от селото да се върнат на мястото си, да споделят ден-два със спомени и разкази за преживяното.

Тази събота и неделя село Железница, община Симитли стана по-голямо и по-оживено от обикновено. Някога селото е било многолюдно, над 1 000 души са живели в Горна Железница, днес познато като вилна зона с петдесетина къщи. Местните се разпръсват през 1956-1957 година, когато започва одържавяването на земите и създаването на ТКЗС-тата. Стотици семейства се насочват към Северна България да търсят поминък. Изселници от Железница навсякъде има и от времето на насилствено налагане на чужда вяра… тогава селото е опожарено и местните бягат към София. Тогава е създадена софийската Железница.

В парка, под дебела сянка край черквата в Железница, отново се събраха потомците на родовете от Железница. Дойдоха от Варна, Шумен, Мадара. За веселбата на хората се грижеше оркестър, а гост-изпълнители бяха: МФГ „Изворите“, Павлина Теова и други. Потомците на родове от Железница поздравиха кметът на общината Апостол Апостолов, председателят на Общински съвет Владимир Христов, кметът на с. Железница, Симитли – Гергана Гиздова, както и кметът на софийското Железница – Дойчин Сремкин.

 

 

Свързани новини

Летните вируси „умориха“ благоевградчани, всеки втори се оплаква от…

Пепи

Екшън в Пиринско! Пияна водачка удари полицай след извършено от нея ПТП, но после и се случи…

Пепи

Зрелостничка от Езикова гимназия изгоря, спипаха я с бръмбар в ухото!

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.