Страх тресе ЮЗУ преди изборите за ректор, лепят принципите за управление на проф. Стоилов в тоалетните!
Ще избираме ли ректор за две години и десет месеца, питат в академичните среди?

Изборите за ново ректорско ръководство в ЮЗУ „Неофит Рилски“ разпалиха страстите в академичните среди в Благоевград. Четирима са кандидатите за ректор на висшето учебно заведение. До момента официално са заявили участие в изборите- доц. д-р Траян Попкочев, проф. д-р Антони Стоилов, проф. д-р Георги Апостолов и проф. д.н. Иван Мирчев. В университета уж всичко изглежда спокойно, но това е на пръв поглед. Страх разтриса ЮЗУ, стигна се дотам, че в тоалетните на Първи корпус са разлепени принципите и програмата за управление на проф.д-р Антони Стоилов неотдавна публикувана в местен ежедневник.

А в академичните среди усилено се коментира и за участието  в изборите  и на досегашния ректор доц. Борислав Юруков, който на 5 септември тази година навърши 65 години, т.е, ако отново бъде избран  за ректор ще е за две години и десет месеца, защото 2022 година навършва 68 години и според Закона трябва да се пенсионира. В разрез на правилата, ако се изпълни този сценарий и доц. Юруков бъде избран за ректор пак трябва да има избори.

Част от преподавателите дори изказват мнение ,че това е по подобие на свищовския университет, „избираме нов Величко Адамов.  Тогава този университет стана за смях и държавата се намеси, трябва ли и в ЮЗУ държавата да се намесва“?

Други пък коментират, че ако този сценарий не мине управляващата в момента хунта в ЮЗУ ще премести с няколко месеца напред и изборите за декан в Природо-математическия факултет, за да са сигурни членовете на хунтата, че при неуспех на изборите за ректор ще си гарантират спокойни местенца в Природо-математическия факултет. За декан хунтата ще предложи  доц. Каращранова.

Има и доста крайни коментари, че  с такива поръчкови избори на абсолютно некомпетентни лица ЮЗУ се обрича на близка гибел. Обрича на град със затихващи функции и Благоевград. Въпросът е има ли държава в тая държава, която да се намеси и да спре пазаруването на вот, плащан с държавни пари за личните амбиции на шепа самозвани учени?

А за да си осигури отново ректорското място настоящият ректор доц. Юруков от няколко месеца усилено работи в тази насока. Стигна се дори и до прецеденти , пуснаха се  55 конкурса точно преди изборите при не повече от 5-6 пускани  за всяка година преди изборите.Раздадоха се таблети на всички преподаватели като подарък (с държавни пари). Осигури се заплащане от  по 1200 лв. за публикация в рефериани база данни, което е  за първи  път през мандата и  точно преди изборите. Щедро повишение на заплатите с ДО 10% без правила, единствено по преценка на доц. Юруков  на кого и с колко.

И логично в ЮЗУ си задават въпроса: Това не е ли купуване на гласове, нали купуването и продаването на гласове беше престъпление? При това – с държавни пари!!! Има ли държава и ще се намеси ли?

Ректорските избори са 27 ноември и както за местните избори пишехме: „Купуването и продаването на гласове са престъпления“, то така и за тези  избори също важи.

 

Свързани новини

Без спекулации! Истината от първо лице! Лидерът на БСП Любен Милев: Статуквото в Благоевград може да се пребори, търсим силна личност
Не сме решили кой ще подкрепим за кмет, сега редим листата, казва общинският лидер на социалистите в Благоевград

Веси

Алекс Богданска и Дани Петканов пак запрашиха за Гърция!

Пепи

Нов бизнес! Димитър Бербатов търгува с дрехи, вижте колко струват…

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.