Съдбата на Аквапарка е в ръцете на ОбС: Ако съветниците оставят вратичка за финансовите претенции, концесионерът взима до 3 млн. лева!

Решаването на съдбата на Аквапарка в Благоевград и прекратяването на договора с концесионера „Аквапарк“ ЕАД е отложено за края на август. Подготвеното за предстоящата в петък сесия предложение, базирано на депозираното в началото на юни искане от управителя на дружеството Елена Петрова Таскова за прекратяване на концесията, е изтеглено за допълнително детайлно оглеждане.

„Концесията че ще се прекъсне, в това няма съмнение, но няма причина да бързаме, тъй като плажът няма как да заработи това лято. Възложихме правен анализ на експертна фирма и държа детайлно да се огледа всичко, за да не се допуснат грешки при прекратяване на концесията, които да донесат в бъдеще негативи за общината“, коментира кметът Атанас Камбитов. Той е разпоредил охрана и редовно обикаляне на района около Аквапарка заради набези и опити за кражби през последните 2 седмици.

Искането на управителя на дружеството концесионер Е. Таскова бе договорът да се прекрати по взаимно съгласие. То е обсъдено в Комисията по следприватизационен контрол при ОбС, а решението се разминава с офертата на „Аквапарк“ ЕАД. „Предложението ни до ОбС е договорът да се прекрати по вина на концесионера. Само така можем да защитим максимално интересите на общината“, съобщи председателят на комисията, съветникът Димитър Урдев.

При всяко друго прекратяване на концесионера се оставя вратичка за финансови претенции към общината за направените вложения, които са на стойност между 2 и 3 млн. лв.

Договорът за концесия на Аквапарка се подписа първоначално за 20 г. от кмета Л. Причкапов и фирма „Аква парк“ на бизнесмена Росен Христов. С  планираното мащабно строителство се ангажира предприемачът Николай Галчев, който е кум на Р. Христов. В комплекса трябваше да има басейн с олимпийски размери и трибуни, басейни с изкуствени вълни, детски басейн и няколко бара, освен това ресторант, хотел, подземен паркинг и магазини. Според проектите откритият и закрит плувен комплекс трябваше да се обединят, като общата площ на целия Аквапарк е 12 700 кв.м.

Година по-късно, през 2006, с допълнително споразумение срокът на концесия на Аквапарка е удължен и става 30-годишен. По необясними причини обаче са отпаднали клаузите, които ангажират концесионера с вложения в конкретни срокове.

През 2008 г. Р. Христов, синът на Н. Галчев – Любомир, и Елена Костадинова стават съдружници в „Аквапарк“ ЕАД, а година по-късно Христов е изхвърлен от дружеството. Собственик на фирмата концесионер става „Галчев Холдинг“, която 2 г. по-късно прехвърля собствеността на „Фармвил“ ЕООД с едноличен собственик Стефан Костов.

През 2013 г. фирмата му е заличена и новият собственик според Търговския регистър е Елена Петрова Таскова. Пред репортер на „Струма” преди месец Н. Галчев декларира, че от 5 г. няма нищо общо с Аквапарка, но цялата документация продължава да минава през адвокатите му.

Последните наематели, които стопанисваха Аквапарка миналата година, бяха общинският съветник Васил Димитров от групата на председателя на ОбС Р. Тасков и Георги Въжарски, който има и шивашки бизнес.

Източник: struma.bg

Свързани новини

Брутално! Стопанин уби кучето си, арестуваха го…

Blagoevgrad

Изчезналият Валентин Качанов от Гоцеделчевско се е самоубил

az

Мъж заплаши с пистолет трима души в ж.к. “Запад“

Рени

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.