Съдиите в Благоевград се разбунтуваха, вижте защо…

0

0

Наказателни съдии от Благоевградския окръжен съд настояват да бъдат изслушани от Съдийската колегия заради създадената „нетърпима за работа ситуация“ там.

В писмото, което осем магистрати са изпратили до кадровия орган и което ще бъде разгледано на заседанието на колегията на 5 март, се посочва, че са възникнали съществени проблеми, които не се решават от председателя на съда Катя Бельова, дори със съдействието ѝ се създават нови.

Съдиите дават следния пример. На 17 януари 2019 г. в кабинета на Катя Бельова са били събрани гражданските съдии, на които е било предложено да не дават дежурства през почивните и празничните дни, т.е. въобще да бъдат изключени от графика с дежурства, а в него да влязат само наказателните съдии. Последните са депозирали писмено възражение срещу това т.нар. решение, но вместо отговор от председателя на съда, те са видели, че в графика за дежурства вече действително не фигурирали колегите им от Гражданското отделение.

„Това е в противоречие с практиката в съда през последните 20 години и с натовареността на Наказателното отделение предвид обстоятелството, че същото е с по-малка численост и с трайно отсъстващ съдия. В нито един съд в окръга графиците не се изготвят само за наказателните съдии“, отбелязват с писмото осемте магистрати.

Те обясняват, че от месеци Наказателното отделение е без ръководител, тъй като титулярът е в отпуск по майчинство. Въпреки техните многократни настоявания и проведените няколко общи събрания, временен ръководител не е определен.

Посочват още, че проблемите на Наказателното отделение не се обсъждат. Съдиите са предложили да се свика общо събрание, на което една бройка от гражданското отделение да бъде прехвърлено в наказателното и на мястото да бъде командирован съдия. Това се налагало заради тенденция за увеличаване на броя на наказателните дела.

На 18 януари 2019 г. най-накрая е било свикано общо събрание, но според информацията в писмото, то не е било легитимно, тъй като не е имало кворум. Въпреки това е имало дискусия, при която председателят на ОС-Благоевград Катя Бельова казала, че наказателното отделение не е натоварено.

„Това твърдение е в коренно противоречие с изложеното в становище от 11 септември 2018 г. до председателя на Софийския апелативен съд, в което зам.-председателят и ръководител на НО твърди, че според статистическите данни за постъпления на наказателни дела се очертава трайна тенденция за увеличение броя на постъпилите наказателни дела, пише лекс бг. Такова становище е застъпено и от председателя на ОС от 1 август 2018 г. до председателя на САС, както и в няколко становища до ВСС по повод процедура по чл.194, ал.1 от ЗСВ“, изтъкват съдиите от ОС-Благоевград.

Те искат съдействие от Съдийската колегия на основание чл. 30, ал. 5, т. 5 от ЗСВ, според който кадровият орган решава въпроси за организацията на дейността на съответната система от органи на съдебната власт.

В Благоевградския окръжен съд работят общо 24 съдии, двама от които младши. В наказателното отделение в момента са десет магистрати.

Материалът Съдиите в Благоевград се разбунтуваха, вижте защо… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Свързани новини

Завоюван успех! Езикова гимназия Благоевград с ново отличие от международен екологичен форум

az

Потрес! Благоевградчанин задигна пари от кутия за дарения

Веси

Деян се прибра вкъщи в Благоевград! Детето страда от детска церебрална парализа, ето какво още е нужно за лечението му…

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.