С риба и салати Логодаж се готви за селския събор за Архангеловден!

Църквата „Свети Архангел Михаил“ в благоевградското село Логодаж днес празнува храмов празник. По традиция на този ден селото прави и събор, който се провежда в двора на храма. Тъй като днес е петък и е постно по каноните на българската православна църква не се разрешава да се коли и готви овен или теле. Затова организаторите на събора ще нагостят гостите с риба и салати. От рано тази сутрин мало и голямо се е включило в подготовката за празничния обяд. В храма бе отслужена празнична литургия в чест на светеца Архангел Михаил.
Храмът в селото е уникален построен е през 1860 година. Обявена е за паметник на културата с национално значение.
Интериорното оформление е оригинално. Иконостасът е дървен, резбован с груба резба по венчилката и царските двери и изписан, като иконите са на три реда. Царската на Свети Николай е от 1862 година. Малките икони са дело на банския зограф Михалко Голев. В 1896 – 1898 година Голев изписва със стенописи вътрешните стени и външната запада и южна фасада, като сцените му са свободно разположени и имат оригинални сюжети. сн.назаем от приятел

Свързани новини

Какъв ужас! Шампоан против пърхот залепи косата на млада дама от Пиринско

az

Атака преди Великден! Още един стопанин остана без агнета…

Blagoevgrad

Пирин отново кръгла нула, пропусна златен шанс!

Blagoevgrad

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.