Тръгна делото срещу краваря, причинил пожара в Кресненското дефиле

В Районен съд-Благоевград днес започна делото срещу 31-годишният Костадин Митев, предизвикал огромния пожар над Кресна. Краварят се яви в съда с белезници на ръцете. Той е обвинен за мащабния пожар в Кресненското дефиле през лятото на 2017 г. ,по делото бяха привикани и свидетели.
През 2017 г.Костадин работил като пастир към Фонд за дивата флора и фауна, като се грижил за около осемдесет говеда. Отглеждал животните във ферма в района на местността „Долни Мечкул“ в община Симитли.

Около 10.30 часа на 24 август 2017 г. мъжът извел говедата на паша. В близост до пресъхналия водоем, който се намирал над реката, той седнал, за да наблюдава животните, и запалил цигара. Не след дълго мъжът забелязал, че стадото се разделило на две групи, поради което хвърлил набързо незагасената цигара в сухата трева и тръгнал след животните.
Когато събрал стадото, видял, че от мястото, където хвърлил цигарата, излиза пушек.
Обвиняемият установил, че е пламнал пожар, който се разпространявал към с. Стара Кресна.

Краварят се паникьосал, поради което се обадил по телефона на кмета на с. Брежани и поискал от него да извика служители на пожарната.
Заради вятъра и високите температури пламъците обхванали големи площи на територията на общините Симитли и Кресна.
Според пожаротехническата експертиза най-вероятната причина за пожара е небрежност при използване на открит огън.

Запалените имоти са на обща стойност 33 902 435,61 лева, като причинените значителни вреди възлизат на 6 119 944,24 лева.

Свързани новини

Нови жалби в Администартивен съд срещу решения на ОИК- Благоевград, този път от…

az

Тежка катастрофа в Югозапада, има пострадали

az

Спасителят на ГЕРБ Благоевград се казва Йордан Андонов, получи 216 номинации и отсрами съпартийците си от ниския резултат

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.


Fatal error: Uncaught Error: Class 'Redis' not found in /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cache_Redis.php:340 Stack trace: #0 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cache_Redis.php(82): W3TC\Cache_Redis->_get_accessor('w3tc_889312381_...') #1 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cache_Base.php(96): W3TC\Cache_Redis->get_with_old('b27b4/default.i...', '') #2 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/lib/Minify/Minify/Cache/W3TCDerived.php(106): W3TC\Cache_Base->get('b27b4/default.i...') #3 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Minify_MinifiedFileRequestHandler.php(966): Minify_Cache_W3TCDerived->fetch('b27b4/default.i...') #4 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Minify_MinifiedFileRequestHandler.php(471): W3TC\Minify_MinifiedFileRequestHandler->_cache_get('b27b4/default.i...') #5 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-c in /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cache_Redis.php on line 340