Частен водопровод в благоевградското село Изгрев
Може ли цяло село да остане на сухо?

Частен водопровод в благоевградско село. Кметът на село Изгрев алармира, че селото може да остане на сухо, защото в планината се копае частен водопровод. През него да мине водата от държавния, който в момента захранва цялото село. Новият водопровод всъщност е на местен жител, който иска да снабди с вода вилата и парника си.

Преди няколко дни кметът на Изгрев Йордан Китанов забелязал, че по черните пътища над селото се качват багери. Когато отишъл на място видял, че в непосредствена близост до водопровода, който в момента захранва селото, се прави нов- частен водопровод.

„Тук, където се намираме ние, се нарича по закон т.нар. санитарна зона. В радиус на 500 метра нямаме право да се изпикаем, а камо ли да правим водопроводи и каптажи. Моите уважения към всеки един, да всеки трябва да диша, да яде и да пие вода. Нямам против човека, но да беше копал някъде по-встрани, а не точно на 20 метра от каптажа.  То водата ще отиде там при него, той е по-ниска точка, той е по-ниска точка, моментално го взима, то затова по закон е измислено тази зона”, каза кметът на село Изгрев Йордан Китанов.

Човекът, който копае новият водопровод, обаче твърди, че единственото нарушение, което е допуснал, е че копае твърде близо до сега действащия водопровод..

„Ние действително сме в нарушение, че не сме на 500 метра. Аз го знам това много добре, но вчера идваха от ВиК. Това място, където копаем водата, е лично ползване на дядо ми, даже на прадядо и имаме натурален акт”, разказва Илия Бачев.

Според Илия Бачев, опасност село Изгрев да остане без вода няма. Новият водопровод по никакъв начин не черпел вода от стария.

Засега хората в село Изгрев не усещат пряк ефект от новия водопровод. От чешмите им тече достатъчно вода.

От ВиК Благоевград заявяват, че вземат мерки за преустановяване на строителните работи в района на вододайната зона. Оттам обясниха, че те не са компетентен орган по въпроси, касаещи незаконно строителство. Затова са уведомили община Благоевград и Басейнова дирекция. От водното дружество уточниха още, че до момента водопроводът на селото не е засегнат от изкопните работи, но ако изкопните работи продължат, има опасност той да бъде компрометиран. нова тв.

Свързани новини

Успешно завърши проектът „Уча и се развивам в ЧЕЗ“

az

Лидерът на РЗС Яне Янев с открито писмо до Окръжна прокуратурата-Благоевград заради вандалската сеч в Сандански!

Пепи

Виждали ли сте го? Издирват Борис Топузов от Добринище

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.


Fatal error: Uncaught Error: Class 'Redis' not found in /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cache_Redis.php:340 Stack trace: #0 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cache_Redis.php(82): W3TC\Cache_Redis->_get_accessor('w3tc_889312381_...') #1 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cache_Base.php(96): W3TC\Cache_Redis->get_with_old('b27b4/default.i...', '') #2 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/lib/Minify/Minify/Cache/W3TCDerived.php(106): W3TC\Cache_Base->get('b27b4/default.i...') #3 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Minify_MinifiedFileRequestHandler.php(966): Minify_Cache_W3TCDerived->fetch('b27b4/default.i...') #4 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Minify_MinifiedFileRequestHandler.php(471): W3TC\Minify_MinifiedFileRequestHandler->_cache_get('b27b4/default.i...') #5 /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-c in /home/regionab/blagoevgrad.regiona.bg/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cache_Redis.php on line 340