Частен водопровод в благоевградското село Изгрев
Може ли цяло село да остане на сухо?

Частен водопровод в благоевградско село. Кметът на село Изгрев алармира, че селото може да остане на сухо, защото в планината се копае частен водопровод. През него да мине водата от държавния, който в момента захранва цялото село. Новият водопровод всъщност е на местен жител, който иска да снабди с вода вилата и парника си.

Преди няколко дни кметът на Изгрев Йордан Китанов забелязал, че по черните пътища над селото се качват багери. Когато отишъл на място видял, че в непосредствена близост до водопровода, който в момента захранва селото, се прави нов- частен водопровод.

„Тук, където се намираме ние, се нарича по закон т.нар. санитарна зона. В радиус на 500 метра нямаме право да се изпикаем, а камо ли да правим водопроводи и каптажи. Моите уважения към всеки един, да всеки трябва да диша, да яде и да пие вода. Нямам против човека, но да беше копал някъде по-встрани, а не точно на 20 метра от каптажа.  То водата ще отиде там при него, той е по-ниска точка, той е по-ниска точка, моментално го взима, то затова по закон е измислено тази зона”, каза кметът на село Изгрев Йордан Китанов.

Човекът, който копае новият водопровод, обаче твърди, че единственото нарушение, което е допуснал, е че копае твърде близо до сега действащия водопровод..

„Ние действително сме в нарушение, че не сме на 500 метра. Аз го знам това много добре, но вчера идваха от ВиК. Това място, където копаем водата, е лично ползване на дядо ми, даже на прадядо и имаме натурален акт”, разказва Илия Бачев.

Според Илия Бачев, опасност село Изгрев да остане без вода няма. Новият водопровод по никакъв начин не черпел вода от стария.

Засега хората в село Изгрев не усещат пряк ефект от новия водопровод. От чешмите им тече достатъчно вода.

От ВиК Благоевград заявяват, че вземат мерки за преустановяване на строителните работи в района на вододайната зона. Оттам обясниха, че те не са компетентен орган по въпроси, касаещи незаконно строителство. Затова са уведомили община Благоевград и Басейнова дирекция. От водното дружество уточниха още, че до момента водопроводът на селото не е засегнат от изкопните работи, но ако изкопните работи продължат, има опасност той да бъде компрометиран. нова тв.

Свързани новини

Пътен инцидент край Симитли! Аварирал ТИР затруднява движението

Blagoevgrad

Чудесата се случват! Богородица събра майка и син след 28-г. раздяла

Веси

Започва „Тара-ра-бумбия“ в Благоевград

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.