Банскалии върнаха събитията 100 г. назад! С носии на повече от век и автентични оръжия, айдутите слезнаха от гората, за да възвестят свободата на Банско

Завърши второто издание на Националния фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“ Банско 2019. В рамките на три дни, в Градския парк, той даде сцена за изява на пазителите на българското народно творчество, в лицето на самодейци, занаятчии и производители на традиционни български стоки от цялата страна. Само за две години, организаторите – Община Банско, Фен Фолк ТВ, с подкрепата на националния център на ЮНЕСКО – София, успяха в стремежа си, фестивалът да се превърне в един от най-значимите фолклорни конкурси с национален обхват. Мащабният форум бе открит лично от кмета на града Георги Иконоомов и от директора на фестивала Виктор Касъмов.

На двете сцени в Градски парк първият ден бе отреден за изява предимно на самодейци от Банско и региона. Те се представиха впечатляващо и в четирите категории: за пеене, танци, свирене и демонстрация на обичаи. Победителите, между които и представители на Сърбия, имаха възможност да се изявят със своите изпълнения и във вечерния концерт, редом до големите и доказани имена на българския фолклор.
Вечерната концертна програма бе съчетание от автентичен и модерен фолклор. Пред хилядите банскалии и гости на града, своя музикален поздрав направиха МФГ „Годлевски Великден“ и даровитата Ана-Мария.

Неповторимата Николина Чакърдъкова, заедно с Неврокопски танцов ансамбъл, вдигнаха на крака всички зрители и изпълнители, които извиха дълги и кръшни хора. С представители на българския фолклор от всяко кътче на България, премина вторият ден на Националния фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“ в град Банско. На двете сцени в Градския парк се изявиха участници от Силистра, Варна, Кюстендил, Севлиево, Сандански, Перник, Свищов, Добрич, Велинград, Хисаря, Дупница, Димитровград, Берковица, Монтана, Банско, Смолян, Разград и много други. Освен завладяващи изпълнения в духа на българските непреходни ни традиции, те се бяха постарали и с автентично за региона си облекло, като на сцената се представи дори и 100-годишна носия от района на Сандански. Приемствеността между поколенията също бе демонстрирана, като на сцената излезнаха 4-годишни дечица, редом до 90-годишни баби.
Вечерният концерт за втори пореден ден събра хиляди любители на най-българските ритми, които извиха неспирни хора под изпълненията на Стоян Петков, МФГ „Бански старчета“, на тракийския славей Бинка Добрева и на примата на македонската песен Румяна Попова, заедно с танцьорите от „Майсторите на танца.

Точно в 12 часа на третия ден на фестивала „Фолклорна магия”, банскалии върнаха събитията 100 години назад. С носии на повече от век и автентични оръжия, айдутите слезнаха от гората, за да възвестят свободата на Банско. Те стреляха във въздуха със старинните си оръжия, докато целият град разбере колко е важна Свободата. Мъже жени, майки бащи, синове и дъщери се качиха на сцената, а звънът на църковните тежки бански камбани възвести, че са постигнали най-святото през петвековното турско робство – свобода и мир.
Фестивалът „Фолклорна магия” тази година събра в Банско над 300 танцови ансмабли, фолклорни и самодейни състави от цяла България, а общият брой на участниците бе 2000.

 

Свързани новини

Нека отдадем почит към жертвите при пътнотранспортни произшествия на 17 ноември

az

Ден за размисъл преди втория тур на изборите за местна власт!

az

Трима петричани обраха от камион пиячка за 12 бона, но…

Пепи

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.