ВАП откри! Общинският съвет в Благоевград с нарушения при определяне на размера на местните данъци

При поредна проверка по реда на надзора за законност на Върховната административна прокуратура са открити сериозни нарушения при определяне на размера на местните данъци в наредби, приети от общинските съвети.

Мерките на ВАП са по повод решение на Конституционния съд от 9 април. С този акт са обявени за противоконституционни завишените данъчни ставки за имоти, които се намират в курортни населени места и не са основно жилище, не се отдават под наем или не са регистрирани като места за настаняване по смисъла на Закона за туризма.
След влизане в сила на конституционното решение данъчната ставка за тези имоти следва да е както за всички останали – в определен от общинския съвет конкретен размер от 0,1 до 4,5 на хиляда върху данъчната оценка, а не от 5 до 7 на хиляда за имотите, разположени в балнеолечебни, климатични планински и климатични морски курорти от национално значение и от 4,5 до 6 на хиляда – за останалите.

В хода на проверката са установени 44 наредби, които предвиждат данък за изброените имоти в по-висок размер от актуалния законов регламент.
Към настоящия момент, във връзка с образуваните преписки са подадени 16 протести до административните съдилища.

Нарушения са установени в действащите наредби в общини Столична, Благоевград, Стара Загора, Габрово, Перник, Несебър, Созопол, Поморие, Царево, Приморско, Банско, Разлог, Сандански, Петрич, Велинград, Хисаря, Троян, Тетевен, Ботевград, Вършец, Панагюрище, Казанлък, Шабла, Каварна и др.

Целта на проверката е да се елиминира неравното третиране на собствениците по отношение на дължимия от тях имуществен данък върху имотите.
Проверката на ВАП продължава.

Свързани новини

Ето какво е прогнозирала Ванга за идващата 2020-та година…

az

Сватба е! Бивш футболист на „Пирин“ скъса с ергенлъка и вече е в „отбора“ на женените

Blagoevgrad

Браво! Ученици от Белица помагат на социално слаби хора

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.