Вторият ден на Църногорския събор – фолклор, изкуство и автентична българска борба

С успех премина и вторият ден от Църногорския събор „В сърцето на Граово“ край манастира „Св. св. Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян“ с. Гигинци.

Денят започна с водосвет за здраве и благоденствие в двора на Светата обител, отслужен от игумена архимандрит Никанор, дядо Епифаний – от келията „Мелопотамос“ – гост от Света гора (Атон) и протойерей Константин Стойчев.

Стотици миряни се стекоха пред фиалата на манастирския комплекс.

3000 порции агнешки курбан бяха раздадени на посетителите и гостите, осигурен от Обединени български животновъди.

Множество самодейни състави и колективи се включиха в многочасовата фолклорна програма.

Областният управител и председател на инициативния комитет Ирена Соколова поздрави посетителите и гостите на събитието:

„Днешният ден носи посланието да съхраняваме и предаваме напред във времето традициите, фолклорното ни наследство и вярата, която ни е съхранила като народ в трудни времена.

През втория ден от този уникален събор отново ще се насладим на нематериалното ни богатство – песните, танците и носиите. Нашенските танци се характеризира с пъргавина, лекота, скокливост с усещане за откъсване от земята. Те са наситени с много темперамент, динамика, координация на тялото, ръцете и главата и изключителна ритмичност, с изразен характер.“.

По време на церемонията губернаторът получи грамота от името на Обединени български животновъди за оказаното от нейна страна съдействие, подкрепа и изпълнени ангажименти. С грамоти бяха отличени и кметовете на общините от региона.

Хореографът на ансамбъл „Българе“ Христо Димитров бе сред специалните гости на събитието. Той пожела на жителите на областта да запазят своя характер и шеговитост дори в трудни моменти.

Програмата продължи с ненадминатите „Гласове на Граово“.

Интересен момент в програмата предизвика състезанието по българска поясна борба – Кореш. В състезанието се включиха 49 участници.

Поясната борба е типична за всички степни народи, защото те са конни и спортът е бил с военно приложение – трябвало е бързо да бъде свален противникът от седлото, при това в движение. Велика България на Кубрат и предците му – нашата прародина, се смята за мястото, откъдето историята на тази дисциплина е започнала.

След това, на родна земя е продължила през Първата и Втората българска империя, докато 5-те века османско иго са преориентирали схватките по ориенталски тертип, а след Освобождението и покрай възраждането на Олимпийските игри се приемат правилата на гръко – римската, или още класическа, и на свободната борба.

Победител в надпреварата по Кореш стана 29-годишният Димчо Димчев, който получи за награда жив овен.

Гигинският манастир се превърна и в място за изкуство. Ученици от Националното училище по приложни изкуства „Св. Лука“ гр. София бяха в днешния ден на събора „В сърцето на граово“. На място те рисуваха под ръководство на менторите им художниците  Даря и Сашо Евтимови.

Техни произведения можеха да се видят пред магерницата на Светата обител.

Поканата за гостуването им е на Ирена Соколова, а децата са участници в академия по изобразително изкуство „Давам ти дъгата за наследство“, организирана от НЧ „Нови хоризонти – 2008“ гр. Перник, на която областният управител е патрон.

Денят завърши с невероятните изпълнения на Берковската духова музика.

 

Източник: perniknews.com

Свързани новини

Кой гепи нафтата от камионите на паркинга в Зелен дол?

az

Кръв оплиска „Предел“! Млад шофьор излетя от пътя и загина

az

Новоизбраният кмет на община Банско Иван Кадев официално положи клетва и встъпи в длъжност!

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.