ГДБОП разби престъпна група за производство и разпространение на нелегален тютюн, книжарница в Гоце Делчев поръчвала етикетите!
В момента се гледа мярката на арестуваният жандармерист от Симитли!

Служител на МВР от Дирекция „Жандармерия“, участвал в организирана престъпна група за производство и разпространение на нелегален тютюн, е заловен в момент на транспортиране на стоката, съобщи говорителят на специализираната прокуратура Сийка Милева.
 Един от тях  еДанаил Кьосев от Симитли обвинен в организиране на престъпна група, с цел пласиране на контрабанден тютюн след като вчера в цялата страна се проведе спецакция на ГДБОП под надзора на прокуратурата .
Милева обясни, че ГДБОП е разбила три нелегални бази в област Русе, в които са се съдържали съоръжения за обработка на тютюн с уреди за омекотяване, нарязване и пакетиране. В складовете са се произвеждали около 1 тон за пушене седмично. Всяка база си имала отговорник, който разпространявал тютюна на клиенти. Част от задържаните членове на организираната престъпна група са хванати в момент на производство.
Ръководителят на групата беше създал организация за закупуване на тютюн на листа, след което суровината се е обработвала от други членове на групата. Нарязаният тютюн за пушене се продавал на цена от 45 лв. за килограм. Акцизната ставка, която е трябвало да се плаща, е в размер на 152 лв на килограм. Държавният бюджет е ощетен с три милиона лева. Установена е и книжарница в град Гоце Делчев, в която се поръчвали етикети с надписи на известни марки цигари. Продукцията се е пласирала в пластмасови кофички от един килограм, със залепени етикети на известни марки“, допълни Милева.
Тютюнът се е обработвал допълнително с ароматизатори, за да се продава повече. При обиските са иззети над 360 килограма тютюн, тефтери с черно счетоводство, като според записаното в тях за периоди групата е имала печалби от над 100 хиляди лева месечно.
„Служителят е от Жандармерията, задържан е вчера при транспортиране с личната си кола на над половин тон тютюн за пушене в 30 чувала. Транспортирал е незаконната стока и докато е бил униформен, за да не го спират колегите от МВР. Паркирал си е автомобила с нарязания тютюн на паркинга на Жандармерията, докато е работил като полицай. Служителят е започнал работа през 2015 г. в Дирекция „Жандармерия“, допълни Милева.
От дейността на престъпната група е избегнато плащането на акциз в размер на над три милиона лева. Групата е действала от 2017 г., допълниха от прокуратурата.
„Информация за групата беше придобита в края на миналата година в Благоевград. Интересното в случая е засягането на държавния бюджет чрез неплащането на дължими акцизи за тютюневи изделия, отделно се засягат интересите и на легалните производители на тютюневи изделия. На тези 360 килограма, заловени по време на акцията, дължимият акциз е над 52 хил. лева. 11 лица са привлечени към наказателна отговорност за участие в ОПГ с цел притежание и разпространение на акцизни стоки без бандерол. С определение на спецсъда петима от лицата са задържани с мярка „Задържане под стража“, двама са под домашен арест, а трима са пуснати под парична гаранция“, съобщиха още от прокуратурата. източник канал3

Свързани новини

Колони от автомобили на границата с Гърция

Рени

Незабравим Великден за децата на Полена, емоции, игри и приятни изненади!

az

Изложба на Кочо редят в Благоевград

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.