Гражданите на Югозапада не издържат! Мащабен протест ще блокира главен път Е79 заради решение на АПИ…

Мащабен протест, който ще блокира главен път Е79 след Владая в посока Перник, ще проведат жителите на с. Владая, с. Драгичево, с. Мърчаево, с. Рударци, с. Кладница и градовете Перник, Радомир, Кюстендил, Дупница и Благоевград. Това съобщиха от „Инициативен комитет Драгичево“. Причината е, че от АПИ от 01.07.2019 г. спират реверсивното движение, което всяка сутрин се извършва чрез поставяне на конуси, които осигуряват движението посока гр. София в две ленти. По конкретно от Агенция пътна инфраструктура (АПИ) са поставили мантинела, която затворя северния изход на Драгичево, в резултат на което голяма част от жителите на селото са принудени да карат допълнителни 8 километра, за да излязат на пътя за София.

Протестите са с две категорични искания: 1. Изграждане на постоянна система за реверсивна организация на движението; 2. Отваряне на северният изход на с. Драгичево посока гр. София. Проведени са редица разговори от Инициативните комитети на селата Владая и Драгичево, кметовете на селата Драгичево и Рударци, както и представители на администрацията от Перник с ръководители на МРРБ, АПИ, Столична община и СДВР-КАТ. В крайна сметка се стигнало да договорка, да бъдат изготвени проектите за постоянна реверсивна организация на движението в пиковите часове, регулирана и контролирана от светофарни уредби и подходяща пътна маркировка. „Най-голямата грешка би било изоставянето на подобна мярка и липсата на продължение и надграждане чрез постоянна реверсивна организация на движението“, посочват от инициативния комитет. „Важно е да отбележим, че също така в рамките на този проект се очакваше да бъде решен и проблемът на жителите на с. Драгичево, на които им бе обещано, че ще бъде проектиран и изграден светофар на северния изход на селото.

По наблюдения на ползвателите на този участък, както и на членовете на Инициативния комитет резултатите досега надминават и най-смелите очаквания и се изразяват в следното: 1. Намаляване на времето за пътуване с минимум 20 минути в пиковите часове като за периода между 7 и 8 часа сутринта намалението надхвърля 30 минути. Това означава между 20 000 и 25 000 часа дневно икономисано време за ползвателите; 2. Намаляване на изразходеното гориво за автомобилите с 2 000 литра дневно в резултат на ускореното придвижване; Трафикът по главен път Е 79 продължава да е интензивен Продължава да е интензивен трафикът от тежкотоварни камиони, автобуси и леки автомобили по главен път Е 79, както и в района на граничн… Прочети повече 3. Намаляване на емисиите от вредни газове с минимум 30%; 4. Намаляване на шумовото замърсяване в района на участъка; 5. Подобряване безопасността на движението – на практика през пробния период имаше само едно леко произшествие, макар че по-голямата част от този период беше през зимните и влажните пролетни месеци; 6. Повишаване на работоспособността на гражданите, пътуващи по този път вследствие ускоряване на придвижването им до/по работа и обратно. От инициативния комитет на 19.06.2019 г. проведохме среща в МРРБ с главния секретар на Министерството и началника на кабинета на министъра. Протестът на перничани отново затвори пътен възел За втори пореден ден перничани блокираха за движение пътен възел „Даскалово” в знак на протест срещу високите цени на горив…

Бяха изложени проблемите по пътя София-Перник и настоявахме временната реверсивна организация на движението да бъде продължена за период от още 6 месеца или до окончателното реализиране на проекта за постоянна система за реверсивно движение. Лично главният секретар на МРРБ днес ни информира, че при проведени разговори на МРРБ и АПИ с кмета на район Витоша Теодор Петков, последният категорично се е противопоставил не само на проектите за въвеждането на постоянна организация, но дори и за временното й продължаване с още 6 месеца. Резултатът е, че сега се противопоставят гражданите от Владая на онези от Княжево и в частност от Мала кория, тъй като кметът Петков заявил, че причината да бъде против реверсивното движение, е недоволството на жителите на Мала кория и е информирал МРРБ и АПИ, че ако реверсивното движение продължи те щели да организират протест. След като стана ясно, че АПИ от понеделник спират временната организация на реверсивното движение, а кметът на р-н Витоша спира проектът за реверсивно движение обяснявайки, че тепърва ще прави обществени обсъждания. Това са мероприятия, които според нас целят ново противопоставяне на гражданите, се взе решение да се проведе протест, който да блокира Е79 в Неделя, 30.06.2019 от 17 ч., като протестът ще продължи и през следващата седмица, когато вече няма да има реверсивно движение. източник актуално ком

Свързани новини

Извънредно! Пожар лумна над Благоевград…

az

Спасители в действие! Турист се изгуби района над Рилски Манастир

az

Мъж от Пиринско осъден на осем месеца затвор за закана за убийство!

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.