Деканът на Факултета по обществено здраве, здравни грижи и спорт в ЮЗУ хвърли оставка

Деканът на Факултета по обществено здраве, здравни грижи и спорт в ЮЗУ доц. д-р Стоян Везенков напуска поста си. Информацията, която се коментира от няколко дни сред преподаватели в университета, бе потвърдена пред “Струма” от доц. Везенков.

“Да, така е. Напускам по лични причини. Получих предложение в частния сектор, на което не мога да устоя”, призна чистосърдечно деканът. Той не конкретизира какво точно е предложението, накарало го да се откаже от ръководния пост, но сподели, че е свързано с правене на наука.

Доц. Везенков е доктор по невробиология от „Георг-Август университет” в Гьотинген, Германия, сертифициран неврофийдбек терапевт към Института по неврофийдбек в Мюнхен, доцент по физиология (приложна неврофизиология) към ЮЗУ, автор е на множество книги и научни статии за биофийдбек методите и технологиите. Постъпва като преподавател по неврофизиология в катедра „Логопедия“ през 2006 г., а от 10 години разработва безлекарствени начини за повлияване на различни нежелани симптоми и състояния у човека посредством съвременните методи на приложните невронауки. Специалистът, който е и един от малцината магистри по ерготерапия в страната ни, застана начело на факултета през март 2017 г., след като първият декан проф. д-р Стоян Иванов бе пенсиониран.

“Ще продължа да помагам на колегите си. Винаги ще съм част от Югозападен университет “Неофит Рилски”, заяви доц. Везенков и допълни, че възнамерява и занапред да преподава в ЮЗУ, като води часовете си на хонорар. Деканът сподели и че е взел решението да напусне поста си още преди месец и половина, но изчакал, от една страна, заради дипломирането на випуск 2018, което бе на 10 май, а от друга – защото трудно са го пуснали. Доц Везенков подчерта и е че е в много добри отношения както с ръководството на университета, така и с колегите си, но не можел да устои на предложението за работа в частната сфера, а “пиленцето веднъж кацало на рамото”.

Междувременно церемонията по дипломирането, състояла се преди 10 дни, бе първата официална поява на новия заместник-декан на факултета доц. д-р Росица Дойновска, която е ръководител на катедра “Здравни грижи” и пряко отговаря именно за обучението в специалностите по регулираните професии “Медицинска сестра” и “Акушерка“. С встъпването си в длъжност преди 2 г. доц. Везенков назначи за свой заместник и ръководителя на катедра “Кинезитерапия” доц. д-р Даниела Попова. Тя не присъства на дипломирането, тъй като според преподаватели по същото време е била на обучение по програма „Еразъм” в Северна Македония.

Кой ще е новият вр.и.д. декан на младия, но бързо развиващ се факултет в ЮЗУ, ще стане ясно тази седмица.

Източник: struma.bg

Свързани новини

Окончателно решение на ВАС след четири годишна сага! Кариера в Логодаж няма да има, селото остава с най- чистия въздух на Балканския полуостров

az

БСП Благоевград: Дистанцията между нас и управляващите града е напълно преодолима! Подкрепата ни за евроизборите расте с 1 500 гласа, опонентите ни от ГЕРБ губят 2 000 гласа

az

Опитен строителен техник от Благоевград: След 3г. площадът ще е за ремонт

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.