Добро решение! Махат пластмасовите чаши в детските градини. А в Благоевград?

Детски градини у нас спират използването на чашките за еднократна употреба. Принос в битката със замърсяването на планетата.
Да не се използват пластмасови чаши за еднократна употреба има както природосъобразно значение, така и икономическо. От инициаторите на „Аз избирам чаша за многократна употреба“ изчисляват, че всяка група на детска градина в страната използват по най-малко 150 чаши на ден, пише нова.
И все пак в детските градини в страната масово се използват пластмасови чашки за еднократна употреба, проучили природозащитници. На срещи от учебните заведения разказали, че пластмасата е предпочитана по хигиенни причини.

„Притесненията са, че има проверки от здравните инспекции, при които ги задължават пластмасови чашки заради хигиенни изисквания да не пият децата от една и съща чаша. Според изказвания децата няма да си ги познават чашите и ще пият от едни и същи чаши различни деца и могат така да се заразяват, ако едно от тях е болно“, каза Дарита Заричинова от сдружение „За Земята“.

На някои чашите са индивидуализирани и всяко дете познава своята. А от Община Варна още през 2017 г. разпоредили да се спре с използването на пластмасовите чашки.

Както ИА Региона писа бурен скандал се завихри в ОбС преди месеци заради водата в детските градини в Благоевград. Искрите прехвърчаха след изказване на съветника Андон Тодоров, относно контрола в детските градини по отношение на водата.
Той шокира колегите си в местния парламент с разкритие, че на хлапетата в част от общинските детски заведения се дава вода от една чашка и така се създават предпоставки малчуганите да се разболяват като се заразяват едно от друго.
Тодоров предложи да се заделят средства за осигуряване на всяко детенце по една бутилка вода от 330 мл.
Макар още на същата сесия , както и на тази през декември да имаше протестни реакция от директорки на градини, лични проучвания на съветници извън групата на зелените показаха, че твърденията му не са голословни.

„Толкова много пари се дават всяка година само за един ден за провеждане на „Франкофоли“ или наградите на БГ радио, а не сме в състояние да заделим между 50 000 и 100 000 лв за здравето на децата в общината!“ недоумява лидерът на ПП „Партия на зелените“.

/Видео/ На сесия в ОбС стана горещо и на пожар извикаха директорки на детски градини…

1

0

Материалът Добро решение! Махат пластмасовите чаши в детските градини. А в Благоевград? е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Свързани новини

Мистерии загадки: Защо пророчицата Ванга цял живот мечтаела да отиде в Нотр Дам в Париж, но…
Ванга е предсказала пожара в Нотр Дам?!

az

Спипаха 18-годишен благоевградчанин с канабис и метамфетамин в дома му!

Blagoevgrad

Славната неврокопчанка Николина Чакърдъкова ще пее за юбилея си в НДК

Рени

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.