Д-р Вангел Арабаджиев: Ние гражданите сме работодателите на кмета

Доктор Вангел Арабаджиев е дългогодишен член на БСП В Благоевград. Много често той взима отношение по различни проблеми свързани с обществения и политически живот в града. Той говори за предстоящите избори и какъв трябва да бъде новият управник на града.

Как виждате политическата и икономическата обстановка в страната и в Благоевград преди местните избори?

Нека да припомним най-напред, че политиката е концентриран израз на икономиката. Продължението на тази мисъл, ще кажа друг път. Не по мое мнение, а видимо от фактите е, че икономическото състояние на страната не е добро. Според вестник „Дойче веле”, въпреки оптимистичните изказвания на управляващите в България, има видим спад в икономическото развитие на страната. Това всеки може да го забележи от факта, че непрекъснато има недоволство от различни слоеве от населението и професионални организации. Стачките се редят една след друга. В Багоевград ситуацията е идентична.

Как би трябвало да протече предизборната кампания?

Този въпрос се поставя за разглеждане преди всички избори. Отговорът естествено е: толерантно, с уважение към опонента и като състезание на идеи. Нека това, което всеки един кандидат за кмет смята да направи за града и за нас жителите на този град, да бъде казано ясно, просто и разбираемо. Така всеки избирател ще може да прецени на кого да гласува доверие. Нито един от нас избирателите не очаква, че кмета ще се обгради от една шепа приятели, роднини и бизнес партньори и ще управлява града като феодално владение. За съжаление този наш Балкански манталитет видимо се повтаря и повтаря през годините.

Изборите ще минат, отминат и ще бъдат забравени. Но въпросът всъщност е: Какво се случва след като имената на кметовете и общинските съветници вече са известни? Трябва да е ясно, че кметът е пръв сред равни. Недопустимо, неуважително и направо порочно е делението на хората на управленци и обикновени хора /избиратели/. Ние гражданите сме рабатодатели на кмета.

Какви са очакванията на хората от кмета на Благоевград?

Минаха 30 години от идването на т.нар. демокрация. Това е миг от вечността, но е почти половината от съзнателния човешки живот. Години, в които се смениха доста кметове на Благоевград, няма да споменавам имена. Но, какво ми прави впечатление на мен, а смятам и на хората от нашия град. Това, че сякаш всеки следващ управленец се стреми да умаловажи направеното от предишните и да хиперболизира нещата, които той е постигнал. Това е проява на крайно неуважение към нас – избирателите, които имаме очи и съзнание да видим и сами да преценим. Ако сме обективни трябва да признаем, че управлението на един град е огледален образ, в по-умален вид на управлението на държавата. Вече 30 години ни се обещава, че утрешният ден ще бъде по-хубав от пролетен ден. Пример, 10% увеличение на бюджетните заплати, обаче догодина. Друг пример, увеличение на  заплатите на медицинските сестри, ама в неясно бъдеще. Но защо утре да живеем добре, а не днес. Мнозина няма да дочакат това утре. На нас ни се иска да живеем добре и спокойно днес, а реалността за мислещите и четящите е направо стряскаща. Всеки втори е застрашен от бедност.

Аз не съм човекът, който може да дава съвети на кандидатите за кмет. Но, смятам, че на нас избирателите ни се иска да имаме кмет, който реално да прецени не само кое е важно за Благоевград, но и дали това, което обещава може да се случи. Нека обещае два-три големи проекта, например, и наистина да ги реализира. Такъв кмет ще се запомни и ще остане в историята.

Този, който бъде избран за кмет на Благоевград, трябва да положи всички свои усилия градът да стане красив, чист, с много зеленина, привлекателен за живеене, за туристи и инвеститори. Недопустимо е нашият град да се обезлюдява и да е на последно място по работна заплата.

Приоритетно задължение на кмета е грижата за възрастните хора и за хората в неравностойно положение. Поради факта, че много млади семейства са в чужбина, доста възрастни хора живеят сами и в бедност. Като се има предвид, че прага на бедността е 360 лв., а 1,5 млн. българи получават пенсия под прага на бедността, всички тези хора нямат възможност да си покриват разходите за харана, отопление и лекарства. Ето защо и кметът на Благоевград трябва да намери форма и начин за подпомагане живота на тези възрастни хора и то по такъв начин, че да бъде запазено тяхното човешко достойнство.

А очакванията на хората от общинските съветници какви са?

Общинският съвет е сбор от старейшините на града. Хора, доказали се в различни сфери на обществения и икономическия живот на града. Те обричат себе си на безкористно служене на хората, които са ги избрали. От Общинският съвет се очаква  да генерира идеи, които да подпомагат както за развитието на града, така и работата на кмета и кметския екип. Да подкрепят неговите добри идеи и да не допускат злоупотреба с власт или общински средства. Работата на кметсвото и общинския съвет трабва да бъде прозрачна, а резултатите видими. Общинският съвет не е и не може да бъде клуб по интереси.

В заключение какво бихте казали?

Нека да е ясно, че градът, а и селото, разбира се, са като едно семейство. Проблемите са различни, но важността за тяхното решаване е еднаква. И тук идва най-важното – средствата на Общината да се изразходват приоритетно, което ще доведе до желаното добро всекидневие на всички.

Накрая, да си пожелаем участие на всички избиратели в изборите и правилен избор на кмет и общински съветници.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Свързани новини

„Опел Астра“ се заби в скат и се преобърна по таван край Симитли

Веси

Обединени в обща кауза! Събраха над 3 000 лв. в подкрепа на Станислав

az

Товарен автомобил „Мерцедес“ блъсна пешеходка

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.