Банскалия, отишъл да изкарва хляба си по родното Черноморие остана три месеца без заплата. За случващото се ни потърси неговата съпруга Ваня Георгиева, за да разкаже за неволите на мъжа си.
„ Искам да сигнализирам за некоректни работодатели, които не плащат заплатите на служителите, става въпрос за Гранд Хотел Свети Влас.Няма ли кой да ги провери? В Инспекция по труда в Бургас има над 150 жалби,но изглежда имат чадър от горе. Съпругът ми работи от 12 март до 20 май по 18 часа на ден като готвач студена кухня.
Уговорката беше за 900лв. заплата,с постъпване на работа подписа и договор , едновременно и молба за напускане. Има да получи 2400лв. заплата, отпуск и квартирни. До момента не е получил нищо, с тези пари е ощетен.“
Според Ваня Георгиева собственик на хотела е Паскал Дойчев, но той има силен гръб и остава безнаказан.
Съпругът на Ваня също е внесъл жалба в Инспекцията по труда и очаква развитие. На всички нас ни е известно, че за съжаление информацията, която се отнася до условията на наемане на работа , не е достатъчно надеждна. Данните, свързани с нива на заплащане, допълнителни придобивки, схеми за допълнително стимулиране и т.н. в общия случай се считат за строго поверителни и следователно почти, никога не се казват, а и дали въобще го правят работодателите.
Работната ръка по морето всяка година е проблем особено за персонала в кухнята. Готвачи и помощник готвачи редовно се търсят. Част от работодателите се оплакват, че точно заради липсата на добър готвач ще фалират. Въпреки, че кадрите са кът се намира все пак някой да роботи. А друг е въпросът как работодателите се отнасят с персонала и какви своеволия си позволяват. В момента институциите правят масови проверки, но явно до този работодател, докато стигнат сезонът ще мине. Очакваме развой на нещата…