Започва градежът на нов параклис Св. Марина

Навръх празника на Св. Марина по църковния календар започва градежът на нов параклис в свято място в полите на Пирин. В навечерието на празника, традиционно, много миряни се събраха в местността при вековния бор и малкото параклисче. Вкусен курбан хапна всеки, дошъл да запали свещ и да прегърне магичното дърво, което пречиства, дава сили и енергия.

В сряда, 17-ти юли, точно на празника на Св. Марина, започва работа по изграждането на голям параклис на мястото. То е от малкото останали оброчни места в полите на Пирин планина, а и в подножието на Малешевска, навсякъде в симитлийска община, които са белязани само с малко параклисче с една икона. Почти навсякъде, с дарения, доброволен труд и много помощ от кмета и общината, се построиха светли храмове.
Отец Яне, в съслужие благослови храната и миряние, събрали се в събота за празника на Св. Марина. Общинският кмет Апостол Апостолов с целия си екип кметове на населени места и председателя на местния парламент Владимир Христов, почетоха празника.
В полите на Пирин, при вековен бор, миряни се събират през юли. Там е малкия параклис, носещ името на Света Марина. Всеки ходи на празника с вяра в доброто и с усещането за магичната сила и енергия на големия бор точно при параклиса.
Традиционно на празника се събират десетки, които вярват в разказите за мястото и за това, че допреш ли се до бора – той пречиства и изцелява.
Свещеник служи празнична литургия, ръси за здраве всички и благославя присъстващите. А под дебелата борова сянка има спретнати дълги трапези, които могат да съберат стотици. Вкусен курбан има за всеки. Има и жива музика.

 

Свързани новини

Отмениха наказание на ексшефа на КАТ – Благоевград Димо Чобанов

Веси

Тъжна вест! Отиде си известен преподавател в ЮЗУ “Н.Рилски“

Веси

Дъщери на бивш кмет на Благоевград към сегашния кмет: Г-н Камбитов, не дискриминирайте тези, които са неудобни за Вас! Всички сме равни пред закона!
Незаслужено станахме жертва на политически интриги, действията на кмета Камбитов са в разрез с нормите и законите във всяко демократично общество, смятат сем. Зашеви

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.