Започва предварителен одит по горска сертификация в Благоевградска и Кюстендилска области

От утре започват предварителни проверки по прилагането на националния FSC® стандарт в 18 териториални поделения на Югозападното държавно предприятие в Благоевградска и Кюстендилска области. Първи ще бъдат одитирани държавните горски стопанства в Благоевград и Петрич. Проверките са част от процеса по горска сертификация, в който са включени и държавните горски стопанства в Белица, Гоце Делчев, Гърмен, Добринище, Дупница, Елешница, Катунци, Кресна, Места, Невестино, Първомай, Разлог, Рилски манастир, Сандански, Симитли и Струмяни.

Предварителният одит ще се проведе от представители на английската одиторска компания „Соил Асосиейшън Сертификейшън Лимитид“, които ще проверяват по документи и на терен как се прилагат изискванията на FSC® стандарта за природосъобразно управление на горите. В процеса на сертификация заинтересованите страни могат да дават предложения за подобряване на горскостопанската дейност. Повече информация за това може да бъде намерена на интернет страницата на одиторската компания:
https://soilassociation.org/certification/forestry/about-our-certification-services/forest-management-fm/consulting-stakeholders/

В края на 2019 г. предварителен групов одит беше извършен от холандската одиторска компания „Контрол Юнион Сертификейшънс” в други 18 държавни горски и ловни стопанства в областите Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Перник и Софийска. Следваща стъпка е провеждането на основни одити в двете групи, което е условие за издаването на FSC® сертификати. Към момента 4 териториални поделения на ЮЗДП са сертифицирани по FSC® – „ДЛС Дикчан”, „ДЛС Осогово”, „ДГС Якоруда” и „ДГС Кюстендил”.

Горската сертификация е пазарен механизъм, който дава най-високи гаранции на потребителите, че закупуват дървесина от отговорно управлявани гори. Именно увеличаващото се търсене на сертифицирана дървесина и растящите очаквания на обществото за по-устойчиво стопанисване на горите налагат сертификация на всички държавни гори в Югозападна България като един от основните приоритети на ЮЗДП.

 

Свързани новини

23 партии, коалиции и местни комитети подадоха документи в ОИК Благоевград, понеделник е крайният срок

Веси

Земята пак се разтресе в Пиринско!

Blagoevgrad

Автомеле на Е-79! Четири автомобила  се сблъскаха в Кресненското дефиле

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.