Заради епидемията от африканската чума: Цената на свинското месо скочи с 30 ст. в Благоевград

Цените на месото тръгнаха нагоре още в първия месец на годината. От днес благоевградчани ще пазаруват по- скъпо месо в магазина на фирма „Дековис“, показа репортерска проверка. Увеличението е средно с 30 стотинки при свинското месо. 1 кг бут от 10 лв. вече ще се предлага на 10.30 лв., свинският врат от 12 лв. става 12,20 лв., плешката от 8,80 лв. на 9 лв., котлетите от 8,70 лв. на 8,90 лв., свинските гърди от 9.50 лв. на 9.70 лв., контрафилето от 10,50 лв. скача на 10,80 лв., а най- скъпо е бонфилето – от 14 лв. на 14.50 лв. С нова цена от вчера е и агнешкото, което от 15.90 лв. килограма вече е 16,60 лв., или с 50 стотинки по-скъпо,пише струмабг.
Причината за пълзящия скок на цените на свинското месо се оправдава с епидемията от африканската чума, която след Китай преди половин година се пренесе и в България, и въпреки драконовските мерки за нейното овладяване, при което бяха умъртвени към 200 000 прасета, от началото на 2020 г. зараза бе открита в 4 големи свинекомплекса в страната.
Любопитното е, че от 1 януари тази година Китай намали временно вносните мита върху над 850 стоки, сред които и това на замразеното свинско месо. Вносните мита за замразено свинско ще бъдат намалени от 12% на 8% вследствие на опитите на Китай да възстанови зейналата дупка в снабдяването, след като африканската чума по свинете намали значително стадата на азиатската държава. Намалението на митата ще важи за замразена шунка и някои видове замразено разфасовано свинско месо, но не и за карантия, трупно и охладено месо. Епидемията от африканска чума по свинете, която се разрази през август миналата година, намали почти наполовина броя прасета в азиатската държава и изстреля цените на месото до рекордни нива. За да задоволи вътрешното търсене, Пекин предприе и серия от мерки за насърчаване производството на свинско, освен усилията за увеличение на вноса, предаде агенция „Ройтерс“.
Само преди 2 дни пък от Института по аграрна икономика прогнозираха, че тенденцията за нарастване цените на свинското месо заради епидемията от африканска чума ще продължи. Случайно или не, прогнозата на Института по аграрна икономика за поскъпването се сбъдна още на другия ден.
Според експертите засиленото търсене от Китай ще увеличава европейския износ, а ръстът в българското производство ще бъде недостатъчно гъвкав за запазване нивото на предлагането за вътрешния пазар и съответно ще оскъпи суровината.
През ноември 2019 г. в Китай има внос на 229 707 тона месо, което е 150% повече в сравнение със същия месец на миналата година. За първите 11 месеца на 2019 г. импортът на свинско се е увеличил с 58% на годишна база, като достига 1,733 млн. т. Почти цялото количество се дължи на замразеното месо, като основни вносители са ЕС, Канада и САЩ.
Припомняме, че съм края на септември миналата година цената на свинското месо в България достигна двегодишен връх, превръщайки го в четвъртото най-скъпо в ЕС. През ноември нова ценова тояга удари благоевградчани и тогава 1 килограм кайма „Стара планина” достигна 10 лв., а с повече от 1 лв. се увеличи цената на килограм свински врат, свинска плешка, шол, гърдите, котлетите…
Преди още благоевградчани да „преглътнат” високите цени, се оказа, че днес ги чака нов ценови шамар.
Драстичен скок се забелязва и в цените на плодовете и зеленчуците, които също като месото са вносни, основно от Италия, Гърция и Македония. В зеленчуков магазин в центъра на Благоевград най-евтините ябълки струват 1,30 лв., по-големите са 2,50 лв., а в големите вериги цените им варират около 4 лв. Портокалите под 1,80 лв. килото трудно се намират, а мандарините са 2,50 лв.
При това положение на хората с ниски доходи – пенсионери, социално слаби, безработни, за които цените на месо и зеленчуци са еднакво непосилни, им остава да минат „на хляб и сол“, но лошата новина е, че и хлябът пак поскъпва…

Свързани новини

Кукери от „Ораново“ затвориха пет улици за курбан

Веси

Тежка катастрофа! Линейка хвърчи към Кресненското дефиле, има пострадали

az

Вандали вилняха в квартал „Еленово“! Срязаха гумите на „Мерцедес“

Веси

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.