Крум Дончев: Благоевград е градът, където хората не са загубили вяра в корените и предците си

По време на днешното си посещение в гр. Благоевград, кандидатът за ЕП от БСП Крум Дончев остана очарован от духа, присъствието и положителната емоция, която се излъчва от хората.
„Патриотизмът и национализмът са присъщи за хората от този край. Те все още носят спомените за великите личности живели тук – Яне Сандански, Гоце Делчев, Пейо Яворов. Всички те са ярки представители на българския народ и са оставили значима следа в нашата история и култура. Една от легендите, която ме впечатли силно бе свързана с непобедимия дух на хората от този край. Разказаха ми, че има местности, които по време на турско робство не могли да бъдат опожарени заради Светците, които ги закрилят. Хората вярват в корените си и предците си.“ – сподели развълнуван Крум Дончев

Наред с това обаче не останаха незабелязани редицата опустели фабрики, сред които шивашки завод, фабрика за волани и не на последно място цигарената фабрика „Булгартабак – Благоевград“, които са били сърцето на града и са давали поминък години наред на хората. Основните теми, които вълнуваха гражданите и най-вече представителите на търговския бранш и транспортния сектор бяха липсата на специализирани кадри и какви идеи има БСП в тази посока, за да предотврати създалата се криза? Какви мерки биха предприели БСП за проблема с емигрантите, които използват български шофьори за да преминат границата? Споменаха за случаи, в които български шофьори са били задържани и хвърляни в затвора в Гърция.
В отговор на тези въпроси Дончев обясни, че при така създаденото законодателство на Гърция със сигурност е важно да се предприемат мерки в посока промяна на действията им и да се въведе клауза смекчаваща вината обстоятелства, както и да се взаимстват примери на полезни практики от другите страни, членки на ЕС. Глобите да бъдат парични, а не шофьорите да бъдат наказвани с най-строги наказания и да влизат в затвор.

В заключение Дончев отбеляза, че държавното инфраструктурно развитие на Благоевград има нужда от подобряване и ще се радва в бъдеще да спомогне този процес.
По- късно през деня кандидатът за евродепутат от листата на БСП за България посети и Белица. Крум Дончев, заедно с народните представители Богдан Боцев, Николай Бошкилов, както и кметът на община Гоце Делчев- Владимир Москов и областният председател на БСП Благоевград- Валери Сарандев преклониха глави пред мемориалния комплекс с образа на майка България и изваяните ликове на соколите на Белица загиналите в неравен бой 9 девет личности, безстрашни и светли, жадни за живот, но дали живота си за социалистическия идеал в сражение с жандармерията в местността „Равен“.

„В името на загиналите и в името на българската идентичност, нека съхраним историята ни, такава каквато е била в действителност, и я опазим от всякакви вмешатества.“ – заяви Крум Дончев пред беличани.

 

Свързани новини

Ето кога стопаните на прасета в Кресна ще получат по 300 лева…

Пепи

Млада жена се строполи в МОЛ Ларго в Благоевград и вдигна спешните медици на крак!

az

Младеж с „БМВ“, отнемайки предимство едва не уби 44-годишен мотоциклетист и 5-годишно дете в Благоевград!

Пепи

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.