Лозарите в Пиринско притеснени, сушата и градушките унищожиха 30% от реколтата!

Лозарството е основен поминък за хората в Сандански, Петрич и Струмяни. Гроздоберът започна тези дни, а местните жители са доста притеснени, тъй като сушата и градушките са унищожили приблизително 30 процента от реколтата.

Производителите се надяват държавата да помогне, за компенсиране на щетите, особено за незастрахованите масиви. Те се оплакват и от недостиг на вода за поливане, тъй като каналите се използват от производителите на ток, съобщи бнт.

В сравнение с миналата година добивът е по-добър и гроздето е по-качествено в местата, които не са засегнати от градушките.

Според производителите цената на гроздето, която сега е 1-1,20 лева за килограм няма да се повиши значително заради евтиния внос от Гърция и Северна Македония, който подбива цените на местните лозари.

Свързани новини

Пускат два нови щата за административни съдии в Благоевград

Пепи

Бандата на Дядо Коледа радва децата в Благоевград!

az

Огнеборците в Югозапада на крак, два големи пожара за един ден в…

Blagoevgrad

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.