Мерки срещу чумата: Забраняват дърводобива, брането на гъби и туризма в района на Велинград!

Заради констатираното второ огнище на заразено от Африканската чума диво прасе в района на Държавно горско стопанство „Алабак“ над Велинград, се забранява дърводобива, брането на гъби, туризма и всички дейности, които биха довели до разпространяването на заразата.
Това съобщи областният управител на Пазарджик Стефан Мирев. За броени дни това е вторият случай на установено заболяло от опасната болест животно в региона, след като миналата седмица излезе положителна проба от намерен глиган на територията на Държавно горско стопанство „Чепино“, отново в района на Велинград.
Заради Африканската чума по свинете губернаторът на Пазарджишка област Стефан Мирев след решение на епизоотичната комисия отмени традиционния събор в Юндола, който трябваше да се проведе на 25 август, в неделя. Територията, на която трябва да се състои фолклорния събор, попада в инфектираната зона. Струпването на повече хора и превозни средства създава голям риск от разпространение на заразата.
Това е и основният ни мотив, за да вземем решение за отменянето на събора“, допълни областният управител Стефан Мирев. На заседанието на Областната епизоотична комисия в Пазарджик бе взето решение да бъде изпратено мотивирано предложение до МЗХГ, компенсация да получат и хората, които са извън 20 км санитарни зони, но доброволно са заколили прасетата от личните си стопанства.
До 5 септември трябва да се извози всичката складирана дървесина, намираща се на територията на инфектираните зони в ДЛС „Чепино“ и ДГС „Алабак“. За да не се стигне до проблеми със снабдяване на хората с дърва за огрев тази дървесина ще бъде извозена при спазване на максимални мерки за сигурност, уточни Мирев.

България – Източник: kanal3.bg

Свързани новини

Задигнаха 1 200 лв. от фирма „Бодрост“ на бизнесмена Евгени Крънджилски

az

Голямото турне „One Love Tour“ тръгва от Струмица, открива го министър Захариева!

Пепи

Сбъдва се най-страшното предсказание на петричката пророчица Ванга…

Пепи

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.