Още за боклуците: Сотир Цацаров разпореди проверка в „Топлофикация – Перник“и ТЕЦ “ Бобов дол“!

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди в сряда на екоминистъра Нено Димов да извърши незабавна проверка за изгаряне на битови отпадъци от страна на топлофикационните дружества, съобщава пресцентърът на държавното обвинение. Повод за “разпореждането“ е постъпил сигнал от ДАНС за застрашаване на екологичната сигурност на страната. Цацаров иска проверката да е в „Топлофикация – Перник“, ТЕЦ “ Бобов дол“, „Топлофикация – Сливен“ и ТЕЦ „Брикел“. Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил на Министерството на околната среда и водите да установи редица обстоятелства. Проверката трябва да покаже дали тези дружества имат разрешителни за съхранение и горене на боклуци.
Дали видът и количеството на съхраняваните за горене отпадъци съответстват на притежаваната документация от дружествата. Цацаров иска от министъра да провери дали има замърсяване на околната среда при изгарянето, включително чрез измервания и проби на място, както и дали има опасност за здравето на хората. Главният прокурор е указал на министъра на вътрешните работи оказване на съдействие на органите на МОСВ при извършването на проверка на място и е определил срок от един месец за изпълнение на възложената проверка. Преди ден екоминистерството и общината показаха пълно безсиление да установят кой обгазява Перник всяка вечер. Министър Нено Димов обяви, че ще търси помощ от МВР, ДАНС, прокуратурата и регионалната здравна инспекция да установят кой замърсява въздуха.
Нено Димов отиде в Перник във вторник, след протест на жителите срещу поредната вечер с остра задушлива миризма. Според недоволните миризмата идва от ТЕЦ „Република“, но екоминистърът и кметицата на Перник отричат. В същото време от ТЕЦ „Република“ в инвестиционното си предложение твърдят, че горенето на биомаса, шисти и RDF-отпадък заедно с въглища в ТЕЦ-а ще подобри качеството на въздуха в Перник. Към момента ТЕЦ-ът няма разрешение за изгаряне на отпадъци. Протестът в Перник е поредният срещу обгазяване, причинено според гражданите от ТЕЦ, свързван с бизнесмена Христо Ковачки. Преди това имаше недоволство от задушлива миризма в Гълъбово и Димитровград. Там протестите също бяха заради предполагаемо нерегламентирано изгаряне на отпадъци в ТЕЦ „Брикел“ и ТЕЦ „Марица 3“, зад които също стои Христо Ковачки.

Общество – Източник: mediapool.bg

Свързани новини

/Видео/ Браво! Ученик дари стипендията си на възрастна жена от Хаджидимово

az

Кандидатът за кмет Румен Томов: От нас зависи промяната в Благоевград!

az

Важни новини за строителството на тунел “Железница”

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.