Пожар в читалище край Кюстендил! Пламнаха 3 000 тома книги

3 000 тома книги, предимно художествена литература изгоряха при пожар снощи в читалището в с.Катрище, община Кюстендил.
Сградата на Народно читалище “Светлина-1956” е изгоряла напълно, сигналът е подаден в 20.15 ч. снощи, гасили са три екипа от Кюстендил.

Според кмета на селото Васил Василиев сградата е изгоряла буквално за 10 минути, освен трите пожарни е пристигнала и водоноска от община Кюстендил.
Тази сутрин на място дежуреше екип огнеборци, отделни огнища пушеха,унищожена е освен библиотеката, още киносалон, етнографски кът, засегнат е и магазинът на приземния етаж.
Читалището е действащо, ще бъде направено всичко за възстановяването на сградата. „Изгоряха книгите – очите ни към света“, каза възрастната леля Дочка от село Катрище.

Днес се очаква оглед от специалистите на РС ПБЗН и РПУ-Кюстендил. Причините за пожара с в процес на установяване, местните хора умуваха дали не е умишлен.
Това е втори пожар в Югозапада, при който са унищожени книги.

БГНЕС припомня, че при пожар в началото на годината в с. Скребатно, община Гърмен изгоряха пак близо 3 000 тома книги, унищожено бе и кметството и магазин.
Дарителска кампания, подета от журналистката Александра Димитрова и със съдействието на община Банско, възстанови библиотечния фонд в селото, над 100 книги дари и агенция БГНЕС. /БГНЕС

Свързани новини

Андон Тодоров: Парите за апартамента на кметската дъщеря са от …

az

Инцидент в Сандански! „Опел Зафира“ блъсна на заден ход пешеходка

Веси

Кресна и Гоце Делчев остават червени!

az

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.